/ iStock/Getty Images
Европейският съвет одобри тази вечер нови санкции срещу Русия заради нахлуването в Украйна.

Санкциите включват мерки в областта на енергетиката, визовата политика, финансите, транспорта, изделията с двойна употреба.

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС възлагат на Европейската комисия да подготви още санкции, които да обхващат и Беларус. Комисията ще трябва да предложи извънредни мерки, включително в областта на енергетиката.

НА ЖИВО: Русия започна военна операция в Украйна

Европейският съвет осъжда възможно най-решително непредизвиканата и неоправдана незаконна военна агресиясрещу Украйна, се посочва в приетите заключения. Русия ще понесе отговорност, санкциите ще имат тежки последици, се допълва в текста.

Европейският съвет иска от Русия незабавно да прекрати незаконните военни действия, безусловно да изтегли всичките си въоръжени сили и военно оборудване от цялата територия на Украйна, да прекрати дезинформационната кампания и кибератаките.

Байдън: Путин избра войната, той и Русия ще понесат последиците (ВИДЕО)

Отправено е настояване Русия да осигури хуманитарен достъп до засегнатите от военните действия.

Европейският съвет призовава никоя държава да не признава и да не подпомага самопровъзгласилите се "републики" в Източна Украйна. 

Путин: Бяхме принудени да започнем операцията в Украйна


Новите санкции срещу Русия, подкрепени тази вечер от Европейския съвет, ще бъдат утвърдени окончателно по процедура утре от Съвета на ЕС по външни работи. Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, посочва БТА.

Попитан от журналисти дали следващи санкции биха включвали отстраняването на Русия от системата SWIFT, той заяви, че това ще реши Европейският съвет. По неговите думи дипломатическо решение на въпроса с Украйна сега е напълно изключено.

На въпрос дали е възможно войната да се разпростре към други европейски страни, Борел отговори, че "с (руския президент Владимир) Путин нищо не е изключено". 
CNN, БТА