САЩ обяви нови санкции срещу Русия заради Украйна
Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в извънредно изявление от Белия дом икономически санкции и рестрикции върху износа към Русия.

"Путин избра пътя на тази война в Украйна и той, и Русия ще понесат последиците на новите санкции", заяви държавният глава. Президентът допълни, че Русия е предприела с нищо непредизвикано нападение срещу Украйна и че действа до голяма степен, както САЩ са го предвидили. Той определи „действията на Русия в Украйна като чиста агресия“.

Президентът подчерта, че Путин ще се превърне в парий на международната сцена след решението си да атакува Украйна. Той добави, че не предвижда да говори с руския държавен глава, но допълни, че опцията за санкциониране на Путин е също на масата на дискусиите.

НА ЖИВО: Русия започна военна операция в Украйна

Президентът обяви също така разполагане на допълнителни военни от САЩ в Германия. Той каза, че САЩ ще защитават и най-малкото късче от територията на НАТО, но няма да изпратят военни в Украйна.

"Нашите въоръжени сили не отиват в Европа, за да се сражават в Украйна, а за да защитават нашите съюзници от НАТО и да успокоят тези съюзници на Изток", заяви той.

Байдън каза, че САЩ ще ограничат способността на Русия да прави бизнес в долари и йени и че четири допълнителни руски банки ще бъдат санкционирани, сред които и ВТБ.

„Санкционирани ще са и олигарси и високотехнологичният сектор. Налага се и контрол на експорта към Русия. Всичко това ще има тежка цена на руската икономика едновременно и незабавно“, допълни той. Санкционираните банки притежават авоари в размер на 1 трилион долара.

Путин: Бяхме принудени да започнем операцията в Украйна

Но Байдън се въздържа да наложи някои от най-тежките санкии, в това число и изключване на Русия от системата за разплащане СУИФТ.

Байдън прогнозира, че следващите седмици и месеци ще бъдат тежки за украинците. Той предупреди Русия, че ако тя продължи с кибератаките, то САЩ ще отвърнат на това.

Президентът каза, че работи за гарантиране на световните енергийни доставки. Той призова петролните и газовите компании да не експлоатират кризата в Украйна и да увеличават цените.

Зеленски: Ако не ни помогнете сега, утре войната ще почука и на вашата врата