/ БГНЕС
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) призова за "максимална сдържаност" за защита на ядрените обекти в Украйна, след като се появиха новини за боеве около Чернобил - мястото на най-тежката ядрена авария в света.

Световният орган, който насърчава използването на ядрената енергия за мирни цели заяви, че следи ситуацията в Украйна със "сериозна загриженост".

Украинското президентство: Русия е поела контрола върху АЕЦ „Чернобил“

От МААЕ казаха, че са били информирани от украинските си колеги, че руските сили да са поели контрола над бившето ядрено съоръжение, но не се съобщава за жертви или разрушения.

Генералният директор на МААЕ Мариано Гроси заяви, че е от "жизненоважно значение" работата на ядрените съоръжения в зоната на забрана на Чернобил "да не бъде засегната или нарушена по никакъв начин".

НА ЖИВО: Русия започна военна операция в Украйна

Чернобил, разположен северно от Киев, близо до границата с Беларус, е мястото на най-опустошителната ядрена експлозия в историята през 1986 г., когато един от четирите му реактора избухва.

Повреденият реактор сега е погребан от стоманена защитна конструкция, а площта от над 4000 кв. км около съоръжението е изоставена.
БГНЕС