В украинската столица Киев е обявена въздушна тревога, това съобщи CNN.

Местните власти призоваха всички граждани да се укрият в бомбоубежищата. В целия град се чуха сирени.

"Внимание! В Киев е обявена въздушна тревога! Молим всички временно да се отправят към укритията на гражданската отбрана", съобщиха от столичната администрация. 



Четири станции на киевското метро работят в режим на бомбоубежище, каза кметът на Киев Виталий Кличко. Това са Академгородок, Нивки, Святошин и Житомир. Текстът е публикуван в официалния сайт на община Киев и гласи: Четири станции на червения клон на метрото, където по организационни причини влаковете не се движат сега, са отворени, за да могат жителите на Киев да ги използват като подслон в случай на въздушна тревога.

"Бих искал също да ви информирам, че всички метростанции в Киев са достъпни за хората по всяко време на денонощието. За преодоляване на опасността. В момента метрото работи в режим на транспорт. Проходът на гарата е безплатен", допълни Кличко.
 

Градските власти в Киев въведоха и комендантски час от днес, съобщи в Telegram кметът на украинската столица. "Той ще бъде в сила от 22:00 до 7:00 ч. Това е принудителна стъпка, но в настоящите условия на военна агресия и военно положение, е необходима за сигурността на жителите на столицата", каза той.

По време на полицейския час общественият транспорт няма да се движи, а метростанциите ще бъдат достъпни денонощно като убежища. Придвижването ще бъде възможно за определени категории граждани с документи. 

"Моля всички киевчани да се приберат навреме у дома. Ако е абсолютно необходимо да се придвижвате из града по време на полицейския час, особено работниците от смените на предприятията от критичната инфраструктура, е задължително да имате документи за самоличност", добави Кличко. 
 
Междувременно руски военни части са много близо до Киев, съобщи от украинската столица дипломатическият кореспондент на Би Би Си Пал Адамс. По думите му е сигурно, че руски десантчици вече контролират авиобазата "Антонов" на около 15-20 мили (25-32 км) от Киев.

Украинската национална гвардия съобщава, че е започнала контраофанзива. Но както западните разузнавателни служби предвиждаха, нападението протича бързо, може би по-бързо от прогнозите, твърди кореспондентът. Руските бронирани колони напредват бързо на юг от границата с Беларус и на север от Крим.

"Руснаците превзеха военно летище, разположено на около 40 километра от Киев", призна украинският президент Володимир Зеленски, предаде Франс прес. Той обеща, че украинските сили ще си върнат отново този обект.

Според Зеленски летището е било превзето от руските сили, но дебаркирането на руски парашутисти в Гостомел, където се намира летището, "е било блокирано" и украинските сили "са получили разпореждане да ги унищожат".

Той заяви, че много руски военни самолети и бронирана техника са били унищожени при изпълнение на разпореждането, но де посочи конкретна бройка, предаде Асошиейтед прес. Той заяви също така, че неуточнен брой руски военни са били взети в плен.



Руските бронирани колони напредват бързо на юг от границата с Беларус и на север от Крим.