Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Изглед на площад Майдан в Киев след руската инвазия. С такъв текст агенция Ройтерс публикува в Туитър видео, на което се виждат кадри на живо от столицата на Украйна. 
Рано тази сутрин руският президент Владимир Путин обяви, че започва военни действия в сепаратиска Домбас (Донецк и Логанск). Малко след това Украйна съобщи за ракетен обстрел от страна на Русия и за цивилни и военни жертви. Украйна затвори въздушното си пространство и обяви военно положение. Последваха призиви за въоръжаване на украинското население. Хиляди хора оставиха домовете си и напуснаха столицата, други потърсиха укрития в метространциите.

Русия, от своя страна, отрече да е имало нападения над мирни и цивилни територии. Въоръжените сили на Русия не нанасят артилерийски или въздушни удари по градове в Украйна. Целта е военната инфраструктура на страната, която се поразява с високоточни оръжия, заяви министерството на отбраната в Москва. По-късно Кремъл заяви, че военната операция срещу Украйна ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо, в зависимост от нейните „резултати“ и нейната „целесъобразност“. Говорителят увери, че Москва не се опитва да извърши "окупация" на Украйна и че бъдещето остава "въпрос на избор на украинския народ".

Действията на Русия бяха разкритикувани от САЩ и Европа. Западът се закани да наложи тежки санкции на Русия.