Лукашенко встъпи в пореден президентски мандат
Лукашенко встъпи в пореден президентски мандат / getty images
Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че няма планове за създаване или за разполагане на ядрено оръжие в Беларус, съобщи ТАСС.

"Не планирам да разполагам тук ядрено оръжие, да произвеждам тук ядрено оръжие, да създавам или да използвам това ядрено оръжие против когото и да било. Това никога не е било в плановете на беларуското ръководство и в моите планове", казва Лукашенко в интервю пред японския телевизионен канал Ти Би Ес, части от което цитира в петък агенция БелТА.

На въпрос дали тези планове биха могли да се променят в случай на влошаване на ситуацията, Лукашенко казва: "Не, такава ситуация, мисля, няма да има. Мисля, че и в Америка, и на Запад все още не са полудели в такава степен, че да решаваме този проблем с ядрено оръжие".

Същевременно Лукашенко предупреждава, че ако САЩ, Франция или Великобритания разположат ядрено оръжие в непосредствена близост до Беларус, той ще поиска от руския президент Владимир Путин да върне ядреното оръжие в страната. "За да не позволим в Беларус Хирошима и Нагасаки, за да не стане никога такова нещо и дори да няма такава заплаха за Беларус, аз казах: ако американците, Франция или Британия разположат ядрено оръжие в непосредствена близост до Беларус, да кажем в Полша, Литва или пък в Украйна, то аз ще поискам от Путин да ни върне ядреното оръжие, което ние някога предадохме на Русия".

По-нататък Лукашенко обвинява САЩ за употребата на ядрено оръжие срещу японските градове Хирошима и Нагасаки през Втората световна война и повтаря твърдението, че военна необходимост за това не е съществувала, а единствено желание за демонстрация, че САЩ са се сдобили с ядрени оръжия.

Беларуският президент отхвърля в интервюто твърденията, че измененията в конституцията на Беларус, приети наскоро с референдум, позволяват разполагането на ядрено оръжие, като заявява, че и старата конституция не е била пречка за това.
 
БТА