Ивица Дачич
Ивица Дачич / БГНЕС
Страната обяви готовност да посредничи в преговорите между Русия и Украйна

Сърбия е готова във всеки един момент да бъде посредник в диалога на високо равнище между Русия и Украйна, ако двете страни го искат, заяви председателят на парламента Ивица Дачич.

В интервю за руския вестник "Известия" Ивица Дачич каза, че Сърбия е готова да предложи своите добри дипломатически услуги по всяко време.

Вучич: България е длъжна да ни достави руски газ, ние си плащаме

„Моят приятел, министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, наскоро в разговор със сръбски журналисти се изказа положително за тази възможност и аз се радвам на това. Сърбия е готова да предложи своите добри дипломатически услуги и приятелски отношения и на двете страни по всяко време, ако искат да се възползват от тях“, каза Дачич.

Той посочи, че въпреки натиска от Запада и статута на кандидат за ЕС Сърбия няма да се присъедини към антируските санкции, защото на карта са заложени държавните интереси на Белград.

Дачич подчерта, че Сърбия страда от натиска на Запада заради тази политика, но и се съпротивлява "с пълна отговорност", защитавайки важни държавни интереси на Сърбия. "Това, че сме кандидат за членство в ЕС, не ни задължава да координираме всяко решение с ЕС. Особено ако смятаме, че то може да бъде вредно за страната ни, а санкциите срещу Русия биха били точно такова решение", казва Дачич.

Сърби излязоха на шествие в подкрепа на Русия в Белград (СНИМКИ)

Той добавя, че санкциите срещу която и да е държава не могат да бъдат път към намиране на политическо решение.

През 90-те години и моята страна беше под санкции и ние много добре знаем, че този вид натиск не работи. Заложени са важните ни държавни интереси, защото говорим за Русия - нашата приятелска и братска страна и народ, с който имаме изключително развито икономическо, културно и всякакво друго сътрудничество“, заключи Дачич.

БГНЕС