Той каза още, че Турция е готова да стане страна гарант за сигурността в Украйна
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посочи, че Турция е готова да стане страна гарант за сигурността в Украйна. Ердоган изтъкна, че Турция няма да нагала санкции на Русия.

Турция е готова да организира среща между президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски, заяви турският президент, цитиран от турските медии и световните агенции.

Решен съм да организирам среща и с Путин, и със Зеленски, подчерта Ердоган, който говори пред журналисти.

Приключиха преговорите между Русия и Украйна в Истанбул

Той уточни, че иска да поговори с всеки от двамата, за да може да се обсъди възможната за организация на среща помежду им колкото е възможно по-скоро.

Ердоган изтъкна, че Турция може да стане една от страните гарантки за сигурността в Украйна, но детайлите за това трябва да бъдат обмислени сериозно.

По отношение за гарантирането на сигурността в Украйна ние бихме могли да станем една от страните, гарантиращи за сигурността, по принцип сме готови за това, посочи Ердоган, като уточни, че Киев е предложил на няколко страни да станат страни гарантки за сигурността, сред които Турция, посочва турската телевизия НТВ.

Ердоган към Русия и Украйна: Сложете край на тази трагедия

Същевременно турският президент изтъкна, че Турция отдава голямо значение на диалога с Русия и няма да се присъединява към налагането на санкции на страната.

Неведнъж сме заявявали, че няма да налагаме санкции на Русия и сме обяснявали причините за това. Ние изразихме нашата реакция по отношение на военните действия на Русия, но също така за нас е от голямо значение поддържането на диалог с Москва. Този диалог е важен и необходим не само на фона на кризата с Украйна, но и по отношение на много други аспекти, които са тясно свързани с нас. Става въпрос за развитията в Сирия, Ливан, Южен Кавказ, посочи турският лидер.

Ердоган каза още, че руският олигарх Роман Абрамович е бил част от руската делегация на преговарящите в Истанбул (тази седмица). 

Абрамович участва в преговорите като част от състава на руската делегация. Ако Русия и руският президент Владимир Путин са предпочели Абрамович да е в състава на делегацията им, това означава, че те му имат доверие, каза турският държавен глава. 

Ердоган посочи още, че Турция е изпитвала проблеми с доставките на пшеница заради кризата в Украйна, но те вече до голяма степен са разрешени. 

Той добави, че заради кризата в Украйна тази година Турция очаква много по-малко туристи от Русия и Украйна.
БТА