/ iStock/Getty Images
От днес до 30 март Истанбул ще бъде домакин на следващия кръг от преки преговори между представителите на Русия и Украйна, съобщи говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган Ибрахим Калън.

"Срещата на преговорните делегации на Русия и Украйна ще се проведе в Истанбул. Ние ще продължим да полагаме усилия и да предприемаме инициативи за постигане на напредък в преговорите и прекратяване на войната във възможно най-кратък срок", написа Ибрахим Калън в Туитър.

Вчера през деня турският президент е разговарял по телефона с руския президент Владимир Путин. От Дирекцията по комуникации към президентството съобщиха, че двамата държавни ръководители са обсъдили събитията във връзка с войната между Русия и Украйна и преговорния процес.

Зеленски пред руски журналисти: Украйна е готова да обсъжда неутрален статус

"Подчертавайки необходимостта от прекратяване на огъня и установяване на мир между Русия и Украйна възможно най-скоро и от подобряване на хуманитарната ситуация в региона, президентът Ердоган заяви, че Турция ще продължи да допринася по всякакъв начин в този процес. Президентът Ердоган и президентът на Русия Владимир Путин се договориха следващата среща на преговорните екипи на Русия и Украйна да се проведе в Истанбул", се посочва в съобщението на Дирекцията.

Новината бе потвърдена и от турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който написа в Туитър: "Ние сме наясно с отговорността за доверието, което страните изпитват към Турция. В резултат на усилията на президента Ердоган преговорните делегации на Русия и Украйна ще се срещнат в Истанбул лице в лице. Надяваме се, че срещите ще доведат до трайно прекратяване на огъня и установяване на мир".

Виталий Кличко: Оставам в Киев, трябва да браня живота на жителите на моя град
 
БТА