Срещата на делегациите на Русия и Украйна, участващи в започналите днес преговори за мир в двореца Долмабахче в Истанбул, е приключила, съобщи турската държавна телевзия ТРТ Хабер.

БГНЕС

Киев се отказва от стремежа си към връщане на Крим и Донбас по военен път, заяви ръководителят на руската делегация Владимир Медински след приключване на преговорите в Истанбул, предаде БГНЕС. Той съобщи още, че Киев обещава да се откаже от встъпване във военни съюзи.

Според президентския съветник „предложенията на Украйна са конструктивна стъпка към постигане на компромис“.

„Предложенията на Киев предполагат обявяването на Украйна за трайно неутрална държава с международноправни гаранции“, добави Медински. Украйна настоява окончателното решение за договора с Русия да бъде оформено на среща на държавните глави, каза той.

„Предложенията на Украйна водят до решението на Русия да не възразява срещу присъединяването на страната към ЕС“, каза още Медински.

"Получихме също писмени предложения от Украйна, които потвърждават желанието им за неутрален, необвързан и неядрен статут, с отказ от производство и разполагане на всички видове оръжия за масово унищожение, включително химически и бактериологични, и забрана за присъствие на чужди военни бази и чужди войски на територията на страната. Получихме такива писмени предложения", каза той.

Според Медински Украйна се отказва от провеждането на военни учения на своя територия без съгласието на страните-гаранти по сигурността, включително Русия.

Преди началото на срещата турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в изказване пред двете делегации, че е дошло време за постигането на конкретни резултати и призова за незабавно прекратяване на огъня. Президентът на Турция добави, че "слагането на край на трагедията" зависи и от двете страни.

Ердоган към Русия и Украйна: Сложете край на тази трагедия

Напредъкът в преговорите между руските и украинските преговарящи в Истанбул ще положи основите за среща между лидерите на двете страни, каза още Ердоган и посочи отново, че Турция е готова да съдейства в рамките на преговорния процес между Русия и Украйна. 

Срещата е започнала с разговор на ръководителите на двете делегации, който е продължил 1 час и 20 минути. След това са се състояли преговори между двете делегации.

Двата екипа седнаха един срещу друг на дълга маса в двореца на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Руският олигарх Роман Абрамович беше на първия ред на наблюдателите, облечен в син костюм, показва видеоматериал, разпространен от турското президентство.

Нов опит: Русия и Украйна преговарят за мир на турска територия (СНИМКИ)

Три източника потвърдиха неочакваното присъствие на Абрамович, който вече е посещавал Турция след началото на войната в Украйна, а две от суперяхтите му са акостирали в турски курорти.

Бизмесменът Роман Абрамович се намира в Истанбул като назначен от руската страна преговарящ, иначе не би могъл да влезе на територията на Турция, както и всички останали бизнесмени, на които са наложени санкции, заяви днес турският президентски говорител Ибрахим Калън, цитиран от СиЕнЕн-Тюрк.

БГНЕС


Украинската телевизия отбеляза, че срещата е започнала със "студено посрещане" и без ръкостискане между делегациите.

Вчера Украйна каза, че най-амбициозната ѝ цел е да се договори прекратяване на огъня. Високопоставен американски служител обаче каза, че Путин не изглежда готов да направи компромиси за слагане на край на войната.

Украинската страна вече обяви, че срещата е приключила. 

Телевизия ТРТ Хабер отбелязва, че е планирано преговорите в Истанбул да продължат два дни.
БТА, БГНЕС