Русия обяви, че ще намали драстично военните операции в две ключови области в Украйна
Военните действия на Русия в Украйна продължават. Лъч надежда се появи във вторник с поредния опит за мирни преговори между Киев и Москва, който се състоя в Турция.

Като домакин срещата откри турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Напредъкът в преговорите между руските и украинските преговарящи в Истанбул ще положи основите за среща между лидерите на двете страни, заяви той пред делегациите на Русия и Украйна преди началото на преговорите в Истанбул. Той посочи, че е дошло време за постигането на конкретни резултати и призова за незабавно прекратяване на огъня. Президентът на Турция добави, че "слагането на край на трагедията" зависи и от двете страни.

Първоначално беше съобщено, че е планирано преговорите в Турция да продължат два дни, но след срещата в първия ден, турското външно министерство съобщи, че няма да има втори ден на преговори.

„Предложенията на Киев предполагат обявяването на Украйна за трайно неутрална държава с международноправни гаранции“, обяви ръководителят на руската делегация Владимир Медински. Украйна настоява окончателното решение за договора с Русия да бъде оформено на среща на държавните глави, каза той.

„Предложенията на Украйна водят до решението на Русия да не възразява срещу присъединяването на страната към ЕС“, каза още Медински.

Приключиха преговорите между Русия и Украйна в Истанбул

Русия обяви, че ще намали драстично военните операции в две ключови области в Украйна, за да засили взаимното доверие в мирните преговори. Решението за намаляване на операциите около столицата Киев и северния град Чернигов е първият знак за осезаем напредък в преговорите след нахлуването на Русия на 24 февруари.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изрази скептицизъм и заяви, че не е видял "признаци за истински сериозно отношение" на Русия за постигане на мир след инвазията ѝ в Украйна.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи по-рано, че няма да отстъпи от териториалната цялост на страната.

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу приветства последния кръг от руско-украинските мирни преговори в Истанбул и каза, че на срещата във вторник е постигнат "най-значимият напредък от началото на преговорите". По време на пресконференция Чавушоглу заяви, че е доволен да види нарастващото "сближаване" между двете страни на "всеки етап".

Рублата поскъпна заради напредъка в преговорите между Украйна и Русия

Турция получи всеобща похвала заради усилията си за прекратяване на войната, за което спомогна и уникалното ѝ положение да има приятелски отношения както с Русия, така и с Украйна.

Анкара не се присъедини към русофобската кампания на Запада и като цяло заема премерена позиция в сегашната ситуация, което позволи организирането на поредния кръг руско-украински преговори на турска територия, заяви днес на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, съобщи ТАСС.

"Така или иначе днес тази русофобска кампания не обхвана нито турското правителство, нито народа като цяло. Тоест те просто не споделят тази истерия, която се създава на Запад", каза Захарова. Тя изтъкна, че по тази причина, "включително заради тази премерена линия на Анкара", Москва е "приела предложението за съдействие в преговорите с украинската страна".

МААЕ: Украинските атомни електроцентрали са в безпрецедентна опасност

Същевременно Захарова е изтъкнала, че представителите на ръководството на Турция би следвало да се въздържат от препоръки към Москва да се откаже от искането за признаване от Киев на независимостта на Донбас и принадлежността на Крим към Русия. Захарова е посочила това в отговор на призив, отправен от турския президентски говорител Ибрахим Калън, отбелязва ТАСС.

"Ние сме благодарни на Турция за посредническите усилия, които ръководството на тази страна оказва за провеждането в частност на руско-турските преговори и по принцип за уреждане на ситуацията, но при това конкретното изявление, според нас, излиза извън такова заявено посредничество", изтъкна Захарова и добави, че това не въпрос, който турските представители би трябвало да коментират.

Огънят обаче не спира

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу днес каза, че отбранителният потенциал на Украйна е намалял сериозно, и потвърди, че основните задачи от първата фаза на руската военна операция в съседната страна са изпълнени, предаде Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че седем души са загинали при ракетен удар по централата на регионалните власти в южния град Николаев.

Руските сили са бомбардирали днес военното летище в град Староконстантинов в Западна Украйна и са унищожили напълно всички запаси от гориво в града, съобщи кметът Микола Мелничук, предаде Франс прес.
БТА, БГНЕС