/ БГНЕС

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че няма признаци руският президент Владимир Путин да се е отказал от "амбицията си да контролира цяла Украйна" и че войната може да продължи с години.

Столтенберг заяви, че конфликтът е достигнал "критична фаза", тъй като Москва изтегля разбитите си сили от северната част на Украйна и ги превъоръжава в подготовка за голяма офанзива на изток.

Убити и ранени след удар срещу хуманитарен център в Донецк

"Не виждаме никакви признаци, че президентът Путин е променил амбицията си да контролира цяла Украйна, а също и да пренапише световния ред", заяви ръководителят на НАТО преди срещата на външните министри на Алианса.

"Трябва да бъдем реалисти и да осъзнаем, че това може да продължи дълго време, много месеци, дори години. И това е причината, поради която трябва да бъдем подготвени и за дълъг период от време както по отношение на подкрепата за Украйна, така и за поддържане на санкциите и укрепване на нашата отбрана."

Съюзниците от НАТО доставиха на Украйна ключово въоръжение, включително противотанкови и противовъздушни ракети, които помогнаха на нейните сили да отблъснат войските на Москва. Киев поиска по-тежки оръжия, включително танкове, самолети, системи за противовъздушна отбрана и артилерия, тъй като се подготвя за засилено настъпление на изток.

С надписи Z: Симпатизанти на „Възраждане“ на протест пред парламента

"Украйна има спешна нужда от военна подкрепа", заяви Столтенберг. "Това е причината, поради която е толкова важно съюзниците от НАТО да се съгласят да продължат да подкрепят Украйна с много различни видове военно оборудване, както с по-тежко оборудване, така и с леки оръжейни системи."

"Независимо кога ще приключи войната, това има дългосрочни последици за нашата сигурност, защото видяхме бруталността в нея", каза Столтенберг. "Видяхме готовността на президента Путин да използва военна сила, за да постигне целите си."

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба трябва да участва в двудневната среща на външните министри в Брюксел.

БГНЕС