Украинските и руските сили водят сражения по протежение на 480 километрова фронтова линия в Източна Украйна. Командирът на украинските морски пехотинци, които се сражават в последната украинска крепост Мариупол, заяви, че силите му "може би са изправени пред последните си дни, ако не и часове".

"Врагът ни превъзхожда 10 към едно", заяви Серхий Волина от 36-та самостоятелна бригада на морската пехота, укриваща се в обсадената фабрика "Азовстал" - огромен завод с подземни тунели, където украинските защитници са притиснати от руските бойци.

Дежа вю: Руският огън в Украйна и Афганистан изстуди международните отношения

Междувременно Русия постави нов ултиматум към украинските бойци в Мариупол, които се отбраняват в металургичния комплекс Азовстал.
Ако до 14 ч. днес те се предадат, всички бойци ще бъдат пощадени. В подземията на комплекса се укриват стотици цивилни, а руските части нанасят удари с противобункерни бомби. Руските сили ще спазват прекратяване на огъня в района докато предложението е в сила, информира Ройтерс, като цитира руското министерство на отбраната.

Най-малко трима души са загинали, а 21 са били ранени при нов руски обстрел на втория по големина украински град Харков, съобщиха местните власти. "Към настоящия момент в Харков за съжаление са загинали още трима души", заяви областният управител Олег Синегубов в Телеграм. Той каза пред украинската телевизия "Хромадске", че при ударите във вторник в четири различни жилищни района са били ранени 21 души. "Интензивността на обстрела на Харков се увеличава”, каза Синегубов и помоли жителите да се укрият и да не излизат навън.

Президентът Зеленски заяви, че ситуацията в Мариупол остава "възможно най-тежка без никакви промени", а съдбата на десетки хиляди цивилни остава неизвестна.

Канада праща тежка артилерия на Украйна, чехите ще ремонтират военната им техника

В последното си видео украинският лидер заяви също, че руският огън се е засилил в посока Харков, както и в областите Донбас и Днепър, след като Русия е увеличила настъплението си в източната част на страната.

Зеленски отново обвини Русия, че атакува цивилни граждани (нещо, което Москва отрича), като заяви, че това маркира руската държава като "източник на абсолютно зло".