Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо обяви, че Отава ще изпрати още тежка артилерия на Украйна в отговор на молба на президента Володимир Зеленски, предаде ДПА.

Трюдо заяви, че поддържа тесен контакт с него още от самото начало и че последната молба от Украйна е за изпращане на тежка артилерия.

Канадският премиер обяви също нови санкции срещу 14 съюзници на президента на Русия Владимир Путин, включително двете му дъщери. Техните авоари в Канада ще бъдат замразени и те няма да могат да правят повече бизнес в страната.

Междувременно министерството на отбраната на Чехия съобщи, че местни компании ще ремонтират военно оборудване на Украйна, повредено при сраженията с руската армия, предаде Асошиейтед прес.

Министерството посочи, че първият договор е за ремонт на танковете Т-64 от съветско време. След това ще бъдат ремонтирани различни бронирани машини от типа BRD и BRDM.

Чехия е първата страна партньор, към която се е обърнала Украйна с подобно искане, уточнява министерството на отбраната в Прага.

БТА