/ БГНЕС

Украйна е получила изтребители и резервни части, за да укрепи военновъздушните си сили, съобщи говорителят на Пентагона Джон Кърби, без да уточни броя на самолетите и кои са страните, които са ги предоставили, предаде Франс прес.

"Днес те разполагат с повече изтребители, отколкото преди две седмици“, каза Кърби на брифинг с журналисти вчера.

Украински командир от Мариупол: Това са последните ни часове

"Без да навлизам в подробности за това какво доставят други страни, бих казал, че те /украинците/ получиха допълнителни самолети и резервни части, за да увеличат въздушния си флот", добави той.

Говорителят не уточни какви са доставените самолетите, но намекна, че са руско производство.

Други страни, които имат опит с този вид самолети, успяха да им помогнат да разполагат с повече функциониращи машини, уточни той. Кърби отбеляза, че САЩ, които не искат да са воюваща страна в този конфликт, са улеснили изпращането на резервни части на украинска територия, но не са изпращали там самолети.

Масирани сражения в Донбас

Украинската армия настоява от седмици да получи бойни самолети. Киев поиска от западните си партньори изтребители МиГ-29, каквито украинските военни вече знаят как да пилотират, но такива имат шепа източноевропейски държави. Възможно прехвърляне на такива руски самолети от Полша беше обсъдено в началото на март, но САЩ бяха против, опасявайки се, че Русия може да сметне това за твърде пряко участие на НАТО в конфликта, отбелязва АФП.

БТА