/ Gulliver/Getty Images
Защитата на президента на САЩ Доналд Тръмп приключи с излагането на аргументите си пред Сената в рамките на процеса за импийчмънт срещу Тръмп, съобщиха информационните агенции.

Адвокатите на Тръмп още веднъж повториха, че делото е политическо и демократите просто искат да променят резултатите от президентските избори през 2016 г., спечелени от Тръмп, предаде АП. Юристите на президента отново призоваха делото срещу него в Сената незабавно да бъде прекратено.

"Ню Йорк таймс": Защитата на Тръмп планира да не признава никакви нарушения

Защитата на президента още веднъж се противопостави на възможността бившият съветник на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън да бъде изслушан в Сената като свидетел. Адвокатите изтъкнаха, че в неиздадената му още книга има недоказани твърдения, а е недопустимо такива да бъдат използвани при един съдебен процес.

Според медийни публикации в книгата си, която ще излезе през март, Болтън пише, че Тръмп му е казал, че задържа помощта за Украйна, докато Киев не съобщи, че започва разследване, засягащо негов политически опонент. Тръмп отрича да е използвал въпроса с военната помощ за Украйна за лична изгода.

Демократите и някои умерени републиканци настояват Болтън да свидетелства пред Сената.

Главният обвинител по процеса за импийчмънт бил заплашван от Тръмп

Днес и защитниците, и обвинителите ще започнат да отговарят на въпроси на сенаторите. За това са предвидени общо 16 часа, без да е определено обаче в рамките на колко дни. Според вестник "Политико" има договорка това да стана на два пъти - днес и утре, по осем часа на ден. В петък би трябвало да се гласува дали да се викат свидетели.

Водачът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл е признал пред свои съпартийци, че все още републиканците нямат достатъчно гласове, за да блокират искането на демократите за изслушване на още свидетели, предаде АП, цитирайки свой анонимен източник.
БТА