/ iStock/Getty Images
През първите три дни на процеса за импийчмънт сенаторите републиканци не изглеждаха притеснени. Но в неделя вечерта в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че в откъси от още непубликуваната книга на бившия съветник по националната сигурност Джон Болтън се съдържа информация, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е обвързал спирането на военната помощ за Украйна със започване на разследване срещу Хънтър Байдън, син на един от фаворитите в предстоящата кандидат-президентска надпревара Джо Байдън, пише днес френският в. "Монд".

Изглежда, че защитата на Тръмп планира да не признава никакви нарушения, подчертава в. "Ню Йорк таймс". Правният екип, който защитава американския президент, се придържа към своята версия за събитията, дори след появата на доказателства, които на практика я опровергават. Въпреки появата на информацията за книгата на Болтън, в която бившият съветник пише, че президентът му е казал, че задържа помощта за Украйна, за да принуди Киев да започне разследване, адвокатите на Тръмп на практика призоваха сенаторите да пренебрегнат тези разкрития и да се фокусират само върху официалните доказателства, предоставени от Камарата на представителите.

Адвокатите на Тръмп обвиниха демократите в опит за намеса в изборите

В резултат предстоящият дебат дали да бъдат призовани свидетели стана още по-интересен, отбелязва американското издание.

В книгата на Болтън се съобщава също, че бившият съветник по националната сигурност на САЩ е изразил пред американския министър на правосъдието Уилям Бар притесненията си, че Тръмп е склонен да прави услуги на авторитарни лидери, съобщава в друга статия в. "Ню Йорк таймс". Бар споделил аналогични притеснения.

Главният обвинител по процеса за импийчмънт бил заплашван от Тръмп

Разговорът между двамата подчертава факта, че очевидните симпатии на Тръмп към авторитарни лидери притесняват не само експерти и представители на опозицията, а и високопоставени членове на собственото му правителство, подчертава американското издание.

По време на изслушванията за импийчмънта изплуват все повече доказателства, сочещи, че оказаният от Тръмп натиск върху Украйна е бил насочен срещу политическите му съперници, въпреки твърденията на защитниците на американския президент, че е бил загрижен за корупцията в източноевропейската страна, се казва в статия във в. "Вашингтон пост". Адвокатът на Тръмп Джей Секюлоу заяви вчера пред сенаторите, че "да се поиска от чуждестранен лидер да изясни въпроси, свързани с корупцията, не е нарушение на клетвата на президента". Това твърдение обаче е в противоречие с информацията в книгата на Болтън, когото сенаторите демократи искат да призоват да свидетелства.

Тръмп ще се срещне с Нетаняху и с Бени Ганц, представя мирния си план за Близкия изток

В записа на текста на разговорите между Тръмп и украинския президент Володомир Зеленски американският държавен глава не споменава думата "корупция".

Освен това дадени пред Конгреса свидетелски показания и записани текстови съобщения показват, че действайки зад кулисите, пратениците на Тръмп неведнъж са отхвърляли опитите на украински представители за широка кампания срещу корупцията. Вместо това те са настоявали публичните им изявления да споменават украинската газова компания, в чийто управителен съвет влизаше синът на Джо Байдън.
БТА