Цветя, свещи и мълчание, прекъснато от кратък импровизиран концерт на американската група Игълс ъф дет метъл - така Франция почете паметта на 130-те жертви на атентатите от 13 ноември 2015 г, предаде Франс прес.

Париж
БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон, придружаван от съпругата си Брижит и в присъствието на своя предшественик Франсоа Оланд, почете пред Стад дьо Франс паметта на първата жертва на терористичните нападения в Париж. Макрон и кметът на Сен Дени, където се намира стадионът, поставиха венци от червени, бели и сини цветя пред паметната плоча на португалския имигрант Мануел Диас, след което запазиха минута мълчание. Диас беше първата жертва на екстремистите от "Ислямска държава", които атакуваха парижки кафенета и концертната зала Батаклан на 13 ноември 2015 г.

Париж
БГНЕС

Франсоа Оланд, който по това време беше президент на Франция, заяви, че е чул експлозията пред стадиона, където гледаше футболен мач, но не избягал, за да не всява паника сред хората. Пред телевизия Франс-2 той изрази убеждение, че това решение "без съмнение е спасило живота на мнозина".

Париж
БГНЕС

Макрон и съпругата му се отправиха към петте парижки бара и кафенета, които също бяха атакувани от терористите, за подобни церемонии, предаде Франс прес. На всяко едно от тези места Макрон постави цветя, спази едноминутно мълчание и разговаря с близките на загиналите и ранените, дошли там. На всяка от церемониите бяха прочетени и имената на загиналите.

Париж
БГНЕС

Отбелязването на трагичната годишнина завърши пред концертната зала Батаклан, където във фаталната нощ терористите убиха 90 души, присъствали на концерт на групата Игълс ъф дет метъл. Там групата изнесе кратък импровизиран концерт в памет на жертвите на нападенията. Силно развълнувани, музикантите изсвириха двете песни, които бяха изсвирили непосредствено преди нападението срещу залата преди две години. "Обичаме ви", извика на английски и на френски вокалистът на групата Джеси Хюс. После той раздаде бели рози на близките на загиналите. "Трудно е да не си спомняме за тези хора, които ни бяха отнети. Но в онази вечер ние видяхме и най-хубавата демонстрация на любовта, когато някои хората пожертваха живота си, за да спасят своите приятели", каза Хюс.
 
БТА