/ БГНЕС
Един от предполагаемите организатори на терористичните нападения в Париж през 2015 и Брюксел през 2016 г. Тарик Джадаун, известен и като Абу Хамза ал Белжики, е бил убит в Ирак. Това съобщи белгийската телевизия Ер Те Ел - Те Ве И, цитирана от ТАСС.

Според електронната медиа Белжики, който е един от най-известните белгийски бойци в "Ислямска държава" (ИД), е загинал в сражение с иракската армия по време на офанзивата й за превземане на Мосул.

Белгийският гражданин от марокански произход, живял в град Вервие, район Валония, е имал криминално досие. През 2014 г. той заминава за Сирия и се присъединява към ИД. Още същата година публикува във "Фейсбук" снимки, на които се вижда как изтезава пленници.

През януари 2015 г. белгийски полицаи се натъкват на въоръжена съпротива при опит за рутинна проверка в апартамент във Вервие. Двамата обитатели са ликвидирани, след което в апартамента е открит оръжеен склад и материали със екстремистко съдържание.

Първоначално е съобщено, че Джадаун е един от убитите в престрелката, но впоследствие това не се потвърждава.

Тогава властите в Белгия обявяват, че е ликвидирана терористична група. Но разследванията на атентатите в Париж и Брюксел установяват, че техните извършители и убитите във Вервие са били членове на една и съща организация. Името на Тарик Джадаун нееднократно е изниквало в хода на тези разследвания като един от поръчителите или организаторите на тези
терористични нападения.

Стефан Манов: Вече ще има две Франции - преди и след 7 януари 2015 г.

През последните три години на няколко пъти в медиите са се появявали информации за смъртта на мароканеца с белгийски паспорт, позоваващи се на източници от ИД. После обаче тези информации са били опровергавани от появата на терориста в пропагандни материали на групировката, посочи ТАСС.