Френските спецслужби узнали, че се готвят атентати в Париж месеци преди фаталния 13 ноември
Френските спецслужби узнали, че се готвят атентати в Париж месеци преди фаталния 13 ноември / Guliver/Getty Images

Точно 141 дни преди атентатите от 13 ноември в Париж френските спецслужби са получили информация за тяхната подготовка, съобщи в. "Журнал дю диманш", цитиран от ТАСС.

Агенти на спецслужбите са разпитали на 24 юни 2015 г. френски гражданин на име Никола, участвал в бойни действия в Сирия и Ирак на страната на ислямистите. Той прекарал 16 месеца в сирийския град Ракка и иракския Фалуджа, след което отишъл в Турция и се предал на властите, които го екстрадирали във Франция.

Ислямска държава: Вчера беше Париж, днес е Брюксел, Аллах знае къде ще е утре

При разпита в Главната дирекция за вътрешна сигурност Никола казал, че знае за подготовката на голям атентат във Франция. Главен организатор на атентата е щял да бъде Абделхамид Абауд, който впоследствие бе застрелян при щурм на квартира в парижкото предградие Сен Дени.

По думите на Никола, Абауд бил агент на "спецслужбите" на "Ислямска държава". Задачата му била да разпознава шпиони в редиците на организацията в Сирия и Ирак и да провежда операции зад граница, по-конкретно атентати в Европа и вероятно в Саудитска Арабия. Никола разказал подробности за начина, по който се планират, оценяват и одобряват атентати в Белгия и Франция, за които организаторите им щели да получат по 50 000 евро от "Ислямска държава".

Ислямска държава: От атентатите в Париж не бяха извлечени поуки

Никола сега се намира в затвор край Париж и срещу него още се води разследване по обвинение в участие в терористична групировка.