/ ThinkStock/Getty Images
Специалисти от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън заключиха, че консумацията на голямо количество сол увеличава риска от преждевременна смърт, съобщи Лента. Продължителното изследване обхванало 2974 души на възраст между 30 и 54 години с прехипертония (незначително повишено артериално налягане).

Какво става с тялото като намалим солта (ВИДЕО)

Количеството на консумираната от доброволците сол било установено чрез няколко метода, включително чрез анализ на проби от урината. Това позволило прецизно да се определи количеството на погълнатата от организма сол. Здравословното състояние на участниците било следено 24 години. За този период умрели 272-ма души.

Твърде солената храна води до затлъстяване, диабет и инсулт

Оказало се, че съществува пряка връзка между количеството на консумираната сол и риска от смърт. В диапазона между 1200 и 9000 милиграма сол дневно най-малката консумация е най-безопасна. При това учените констатирали, че в други проучвания, при които кривата на зависимостта приемала формата на буквата "J", т.е. създава се впечатлението, че малките количества сол също повишават риска, са допуснати неточности.
 
БТА