Солта е важна и ценна съставка от здравословното ни меню. Оказва се обаче, че често прекаляваме с нея, защото се крие навсякъде – както в домашно приготвената храна, така и в колбасите, чипсовете, снаксовете, дори и в сладките изкушения.

Топ 20 на най-нездравословните навици

Мотивиращите причини да намалим солта обаче не са една и две. Прекомерната ѝ употреба може да доведе до:

1. Задържане на течности - излишната вода в тялото се задържа в мастните клетки, което води до целулит и до клетъчно обезводняване.

2. Излишното количество сол трябва да бъде обработено от бъбреците, което затруднява работата им и увеличава риска от образуване на камъни в тях.

3. Повишават се рисковете и от наднормено тегло, от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет, влошаване на зрението и др.

4. Приемът на прекалено много сол може да причини не само киселини, но и дълготрайно увреждане на храносмилателния тракт (язва и др.)

5. Сериозни последици са повишаване на кръвното налягане (т. нар. обемна хипертония), остеопороза, загуба на костна маса и повишена чупливост (тъй като натрият затруднява усвояването на калция от организма).

Твърде солената храна води до затлъстяване, диабет и инсулт

Според различни изследвания, направени през годините, учените са категорични, че солта е важна съставка от здравословното ни меню, просто трябва да я употребяваме балансирано.

Някои твърдят, че 3,75 г е допустимият максимум, а други позволяват до 6 г ежедневно.

Няма полза от здравословното хранене, ако ядем много сол

Разбира се, има и различни видове сол, измежду които да избираме като тук няма вредна и полезна, а по-скоро богата на едни или други вещества.

сол
ThinkStock/Getty Images

Топ 4 на най-използваните в България видове сол:

Хималайска розова сол

Съдържа около 84 минерала и има по-мек вкус. Може да се използва за готвене, консервиране, овкусяване. Смята се, че хималайската розова сол е мощен детоксикатор. Съдържа по-малко количество натрий, но за сметка на това е богата на магнезий, калций, калий, бромид и др.

Натриева сол

Това е "обикновената готварска сол". Тя съставлява най-голямата част от консумираната в света сол. Доставя натрий за тялото, участва в регулирането на вътреклетъчното налягане и съдържанието на вода.

Морска сол

Морската сол се добива чрез изпаряване на морска вода. Тя е много подобна на обикновената сол, но може да съдържа малки количества минерали.

Йодирана сол

Йодираната сол се използва за превенция на йодния дефицит. Такъв може да се получи при консумиране на недостатъчно йод с храната (бедни на йод почви) или при радиоактивни замърсявания. 

Йодният недостиг води до проблеми с щитовидната жлеза, които имат важни функции за правилната обмяна на веществата в тялото.

Намалявайки количествата на сол до допустимите обаче, си гарантираме едновременно да минимализираме рисковете за здравето ни, но и да се чувстваме много по-тонизирани и пълни с енергия.

Английска сол – за лечение и разкрасяване (ВИДЕО)

А как се отразява една такава промяна в хранителните навици, научаваме в новото видео от поредицата „Влез във форма” с Наталия Такова от Natali’s Beauty.

И още:

Определиха главната опасност от злоупотребата със сол

Навиците, които издават що за хора сме (СНИМКИ)

Проф. Йотов: Полезна сол няма, прекомерната консумация води до хипертония

И злоупотребата със сол може да доведе до диабет

Вредна ли е наистина солта? (ВИДЕО)

По консумацията на сол сме сред първите в света

Ограничаването на солта намалява главоболието

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук