Английската сол е ценен продукт с множество качества. Евтина и лесно достъпна, тя предлага много ползи за организма.

Тя представлява минерално съединение, известно още и с химическото си наименование магнезиев сулфат. Друго популярно наименование на английската сол е епсoмова сол, което е свързано с произхода й - град Епсъм, графство Съри в Англия.

Английската сол оказва благоприятно въздействие върху цялото тяло. Помага за регулирането на цели 325 ензима в човешкото тяло.

Тя има детоксикиращо действие. Спомага за премахване на тежките метали от организма, стимулира работата на панкреаса и го кара да създава допълнителни храносмилателни ензими, укрепва стените на храносмилателния тракт и така спомага отделянето на токсични вещества, облекчава мигрената.

За билките и болките, или как да намерим лек на една ръка разстояние

Английската сол се усвоява по-добре през кожата.

Най-разпространеният начин за използване на английската сол е да сипете две чаши сол във ваната. Тя лесно се абсорбира от кожата и действа много добре.

Английската сол има успокояващ ефект върху нервната система.

Ежедневният стрес и излишният адреналин редуцира нивата на магнезий в организма. Ваните с английска сол възстановяват магнезия.

Тя е чудесна съставка за домашни маски за лице. Също е отличен ексфолиращ продукт, омекотява кожата и я прави гладка.

Смесете една супена лъжица английска сол с една супена лъжица зехтин и втрийте добре върху мокра кожа, когато сте под душа или във ваната. Тази процедура ще премахне натрупваните мъртви клетки и прахови частици върху кожата и ще я направи по-мека.

Още полезни съвети за здравето:

Куркума - билката, която лекува 600 болести

Ванилията - черното цвете на ацтеките

Алое - растението на безсмъртието

Подправката, която ще направи всички хора столетници

Защо е толкова лековит мурсалският чай?