Куркумата е много популярна подправка в Индия. Корен, изсушен и стрит на прах, с наситено жълто-оранжев цвят - тя е неизменна част от много индийски ястия.

Много са изследванията, доказали лечебния ефект на куркумата. Счита се, че с куркума могат да се предотвратяват или лекуват над 600 болести. Редовната й употреба се свързва с изцелението на различни видове рак, алцхаймер, различни инфекциозни заболявания.

Куркума против рак

Куркумата не случайно е сред най-често срещаните съставки в терапевтичните практики на азиатските лечители. Противораково действие куркуминът проявява най-категорично в така наречените Златно мляко или Златна смес против възпаление и рак.

Десет пролетни суперхрани

Златната смес се забърква от куркума, мед, лимон черен пипер. Действа антиканцерогенно, противовъзпалително и антибактериално.

На 100 г чист пчелен мед се добавя супена лъжица куркума, две - ябълков оцет, щипка чер пипер и чаена лъжичка накълцана лимонова кора. Смесването започва от оцет и куркума и постепенно се добавят останалите съставки.

Подправката, която ще направи всички хора столетници

Получената паста се съхранява в хладилника в стъклен буркан с капак. За антираков ефект всяка сутрин се взема една супена лъжица златна смес с куркума; държи се в устата, докато се разтопи, и се поглъща по малко. При настинка от същата смес вземайте по половин чаена лъжичка на всеки час през първия и втория ден от болестта, после същата доза - два дни през два часа, накрая три пъти дневно по половин лъжичка, докато болестните симптоми изчезнат.

Десет храни с магически сили

Куркума против диабет

Едно от доказаните свойства на най-важната съставка в куркума - куркумин, е да контролира стойностите на кръвната захар. Множество изследвания доказват по експериментален път с участието на доброволци, че куркуминът балансира инсулиновата резистентност При пациенти с диабет от втори тип чувствително подобрява състоянието на малките кръвоносни съдове и забавя прогресията на страданието.

За прочистване от паразити

При кожни проблеми, причинени от паразити, помага пастата с куркума. Приготвя се от половин чаена лъжичка куркума и щипка сол, които се размиват с вряла вода и се бъркат енергично, докато се получи паста. С нея се намазва проблемното място и се покрива с марля - докато марлята изсъхне и падне сама.

Вижте още в канала baba_znae във vbox7.com