Смята се, че първите европейци, които са опитали ванилията, са били моряците на Колумб или конкистадорите на Кортез, защото точно по това време тя е достигнала до Европа и веднага получила страхотна популярност - в кралските дворове тази екзотична подправка била ценена колкото златото, дори и повече.

В Англия, в двора на Елизабет I, ванилията се добавяла към десертите, а французите ароматизирали с нея тютюна си. През XVIII век ванилията била считана за афродизиак - сигурно заради чувството на наслада и удоволствие.

Освен глюкованилина, който придава на плодовете на ванилията такъв чудесен аромат, в тях се съдържат дъбилни вещества, масло, смола, захар, минерални вещества.

След като се откъсне недозрелият плод на ванилията, се слага за 20 секунди в гореща вода, а след това една седмица стои на температура 60 градуса във вълнени одеала, така стръковете потъмняват и стават ароматни. После стръкчетата се сушат на въздух няколко месеца и когато започнат да побеляват, са готови.

Ванилията представлява пълзящо растение, което цъфти в зеленикаво цветове, от които се раждат плодове. Родина са и земите на Индонезия, Мексико, Мадагаскар и остров Реюнион.

За билките и болките, или как да намерим лек на една ръка разстояние

Ползите от ванилията

За полава мощ

Сресът е една от най-разпространените причини за ниско либидо и еректилна дисфункция, пропорционално се повишават сексуалното желание и половата мощ

Изследвания от последните десетилетия разкриват ванилията като силен антиоксидант, с концентрирано действие върху централната нервна система.

Афродизиак полезен за мозъка

Малко са хората, които не обичат вкуса и аромата на ванилията, а още по-малко са тези, които знаят, че ванилията повишава когнитивните и ментални способности, понижава стреса и укрепва мозъчната дейност.

Ванилията се ползва от векове не само като вкусна подправка, но и против стомашни болки, стрес и астматични пристъпи.

Островитяните от южния Тихи океан я използвали против сутрешно гадене при бременни и за подсилване на мъжката потентност, а испанците я пренасят в Европа през XVI век като лек за болни стави и затруднено храносмилане.

Като подправка

Благодарение на своя нежен, освежаващ аромат ванилията се смята за една от най-фините и приятни подправки.

Особено подходяща е ванилията като подправка в сладкарската промишленост, тъй като ароматът и е изключително подходящ за кремове, сладоледи, бонбони.

Отглеждане на ванилията

По своята същност ванилията е многогодишна лиана.Тя се захваща за клоните на дърветата, обвива ги и расте, като се издига нагоре към тяхната корона.

Шафранът - червеното злато на подправките

Куркума - билката, която лекува 600 болести

Алое - растението на безсмъртието

Защо е толкова лековит мурсалският чай?