За билките и болките, или как да намерим лек на една ръка разстояние
За билките и болките, или как да намерим лек на една ръка разстояние / Thinkstock/Getty Images

Старата приказка, че „За всяка болка има билка" определено е вярна, казва д-р Атанас Михайлов, специалист по вътрешни болести и природолечител. Според него обаче лековитите растения се подценявали все още на фона на медикаментите. „Както ножът може да убива, но в ръцете на хирурга той спасява живот, така и в медицината, ако тръгнем през глава да съсипваме здравето на хората, както често се случва напоследък, става лошо", смята лекарят.

В предаването на Дарик „Реактивно" д-р Михайлов разказа за достъпните и изпитани рецепти за лечение с билки - растения, за които казват, че са особено лековити, ако са набрани в тези дни на юни около Еньовден.

„Митовете и предразсъдъците по отношение на билките се поддържат от представителите на академичната медицина, които днес не получават подготовка за възможностите на природолечението", казва д-р Михайлов, напомняйки, че е имал часове по фитотерапия по време на своето обучение по медицина.

Заблуда е, че билки не се ползват при спешни случаи

„Едното заблуждение е, че билките не били подходящи за спешни състояние, че трябвало дълго да се употребяват, че не са подходящи за сериозни заболявания като бактериална пневмония, но мога да дам примери, при които билките са без аналог и за спешна помощ. Например при алергичен човек с реакция след ухапване от оса, пчела, стършел този фактор може да бъде елиминиран бързо с пресни бъзови листа - не му трябва адреналин или кортикостероиди", обяснява Атанас Михайлов.

В бъзовите листа освен това има антипневмоничен фактор и са ценно средство за възстановяване при белодробни заболявания или страдания като ХОББ, както и при астматици.

Цветът на бъзовия цвят, пък помага при настинки, възпалено гърло, спадане на гласа, за изпотяване при висока температура. Малко известно е, че помага и за предпазване от стенокардни пристъпи, отбеляза д-р Михайлов. Тревистият бъз е по-силен, от него се прави бъзовия сироп, който е имуноукрепващ и полезен при анемии. Като цветовете му имат и противоракови свойства.

Можем да говорим много за българския принос в природолечението, въпреки че той се избутва в девета глуха, заедно с опита ни в областта на билките и природолечението, казва още Атанас Михайлов и отбелязва със съжаление, че не развиваме наука в тази сфера.

Природолечението - все по-търсено при хронични проблеми

Все повече расте броят на българите, които търсят и друго решение на проблемите си извън класическата медицина, смята лекарят. Той допълва, че често пита колегите си могат ли да му покажат хроничен бронхит или хроничен цистит, излекуван с помощта на лекарства и антибиотици. А с помощта на билките и с правилния начин на живот можело да се решат доста хронични проблеми.

Принципът „Не вреди" масово се нарушава напоследък, за да се вземат едни пари кеш или по НЗОК се назначават излишно антибиотици и т.н. Казвам на пациентите си, че са съучастници в престъпление с този подход, когато ползват антибиотици за хрема, температура и кашлица, защото произвеждат нови бактерии, които са още по-устойчиви на антибиотици. Често това лечение причинява имунен срив, гъбички, бяло течение включително при бебета, обяснява д-р Атанас Михайлов.

Той признава, че има състояния при които билката може да причини някакви страничните ефекти, но те са далеч по-леки от тези при синтетичните медикаменти, ваксините и антибиотиците.

Леснодостъпни растения, които може да си наберете и сами

„Липовият цвят, чийто цъфтеж и бране в момента са в разгара си, е една хубава билка, богата на селен. Тя е с добри свойства за загряване и изпотяване при простудни заболявания и грип. Има и още едно свойство, което не е така познато - за очистване на тялото примерно при жлъчни или бъбречни камъни", обяснява д-р Михайлов. По-особеното в случая е дългото варене - в литър вода се слага шепа липов цвят, което се равнява на три супени лъжици приблизително. Оставя се да ври докато остане половината количество вода. Чаят се прецежда, пие се на три порции.

Друго просто и леснодостъпно средство е джодженът. Атанас Михайлов разказа, че в здравните новини на ВВС е представено свойството на това растение, ползвано по-често за подправка, да предпазва от поликистоза на яйчниците - масова женска болест, свързана с проблемно забременяване, нежелано окосмяване и какви ли не още неприятни състояния. Рецептата, която предлага той е десет дни в месеца от началото на цикъла, 5 грама или две чаени лъжички джоджен се запарват в 250 гр. вода и след това се пие на две порции. „Вижте колко просто е това решение, без странични ефекти, защото хормоналните препарати предизвикват рак на гърдата, намалено либидо, риск от тромби", допълва той.

За уроинфекциите д-р Михайлов предлага една по думите му проста тройна комбинация - полски хвощ и корени гръмотрън по 70 гр. Към тях се добавя 30-40 грама хвойна. Две супени лъжици от тази смес се варят в половин литър вода и се разпределя на три-четири порции, които се приемат през деня. Смляното ленено семе лекарят препоръчва да се приема в следната доза - една-две супени лъжици, които се разбъркват с кисело мляко или с прясно изцеден сок.

За сърце - от билките, които в момента се берат, благоприятен е магарешкият трън. Цветовете му са добра напитка, която може да се пие и за тонус, отбелязва д-р Михайлов. За астма той препоръчва - диетата безжитни храни, както и детоксикациите. Диетата елиминира продуктите от ръж, пшеница и ечемик, които могат да бъдат заместени от гречка, царевица, ориз. Астматиците се повлияват добре и от бъзовите листа, като 2-3 супени лъжици бъзови листа се запарват в 500 гр. вода, прецежда се и се пият.

Не е толкова сложно - сложно изглежда, когато сам си пуснеш бариерата и кажеш, че нямаш време да си вариш билки, а си искаш хапчето, коментира Атанас Михайлов. Той напомня, че е всяко прекаляване - дори в идеята за природосъобразно хранене и живот, вреди.

Умереност е нужна във всичко - два литра вода на ден и половин килограм пресни плодове и зеленчуци на ден е основата, над която може да се надгражда, напомня специалистът.

Целия разговор може да чуете на Radio.DarikNews.bg