По консумацията на сол сме сред първите в света
По консумацията на сол сме сред първите в света / снимкa: www.sxc.hu

Българите сме една от нациите, която консумира най-много сол в света, сочат данни на Българската бъбречна асоциация. Средно на ден приемаме над 12 грама сол, което е два пъти повече от нормата. В бебешките храни също има голямо количество сол и всеки родител трябва да се интересува какъв продукт купува на детето си. Това посъветва доцент доктор Стефан Кривошиев, началник на отделението по хемодиализа в болница „Царица Йоана” по повод Световния бъбречен ден и Световния ден на хипертонията, които се отбелязват днес. Лекарите алармираха още, че в листата за чакащи бъбречна трансплантация са 1000 души, като през миналата година в страната са извършени едва 17 трансплантации.

 

Въпреки директива на ЕС, според която на всяка опаковка трябва да е отбелязано колко сол се съдържа във всеки продукт, почти никой не спазва тези оказания. Доцент Кривошиев показа една опаковка на българска луканка, на която има европейското знаменце. В съдържанието на тази луканка пише, че тя съдържа биволско месо, черен пипер и подправки. Солта е в подправките, но колко е тя – по принцип много, но ние не знаем колко.

 

Най- много сол се съдържа в колбасите, консервите, сирената и полуфабрикатите. Изследвания на здравни асоциации сочат, че ако хората по цял свят намалят наполовина приема на сол, то 2.5 милиона човека ще бъдат спасени от смърт заради сърдечно- съдови заболявания. В България сърдечно-съдовата смъртност е 2 пъти по-висока от другите страни в ЕС. По повод Световния бъбречен ден пациентски организации поискаха да се увеличи времето за рехабилитация за хората с бъбречни и сърдечни заболявания. Виолета Антонова от Конфедерация за защита на здравето казва, че рехабилитацията до такава степен е намаляла, че в момента при някои от тежките заболявания е само седем дни.

 

Пациентските организации искат също здравната каса да заплаща и изследването на креатинин в кръвта при профилактичен преглед, което дава информация за степента и стадия на хроничната бъбречна недостатъчност.