Хората, чието хранене изобилства от сол, са изложени на повишен риск от затлъстяване и болести като диабет тип 2, сърдечна недостатъчност и инсулт, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от британско изследване.
Ограничаването на солта намалява главоболието
Предишни проучвания са разкрили връзката между консумацията на сол и затлъстяването. Известно е, че солената храна предизвиква жажда, която често се утолява с напитки с добавена захар, както и че сол съдържат редица преработени висококалорични храни.
Авторите на настоящото изследване от Лондонския университет са установили пряка зависимост както при възрастни, така и при деца, между приема на сол и индекса на телесна маса, обиколката на талията и телесните мазнини.
"Храната, която ядем, е главната причина за влошено здраве", казва ръководителят на изследователския екип Греъм Макгрегър.
"По-голямата част от консумираната сол вече е налична в храните, които купуваме. Отново напомняме на потребителите да четат хранителната информация на опаковките, за да направят най-добрия избор от гледна точка на здравето", допълва Виктория Тейлър от Британската сърдечносъдова фондация.
Експертите отправят и пореден призив за по-строги мерки от страна на правителствата и хранителната индустрия за овладяване на проблема с прекомерната консумация на сол.
Източник: БТА