Лечебните свойства на храната
Лечебните свойства на храната / Thinkstock/Getty Images

Знаете ли, че рибеното масло е лек срещу депресията? Или че храните, богати на антиоксиданти, помагат срещу астма? Знаете ли, че кафето и канелата могат да снижат нивото на кръвната захар при хората с диабет?

През последните години медицината ни представи вълнуващи новини. Бяха открити много животоспасяващи лекарства, но не всички са под формата на таблетки. Те могат да бъдат открити на трапезата - овесените ядки помагат при сърдечни заболявания, сьомгата - при астма, фъстъците - при висок холестерол, а киселото мляко - при кожни екземи. Забравете за "чудодейните" лекарства, защото настъпва времето на чудодейните храни.

Лечебните свойства на храната не са откритие на съвремието. Те са познати на хората от хиляди години. Хипократ, който е смятан за баща на медицината, е предписвал на пациентите си лечебни храни - от хляб, натопен във вино, до варена риба. Но, уви, през вековете някак сме изгубили това значение. До неотдавна малцина лекари препоръчваха опредени храни като възможно решение на конкретен здравословен проблем.

Какво друго се промени? Изследванията за ролята на храната за човешкото здраве придобиват все по-голямо значение в съвременността. Лекарите заговориха за хранителен режим и прием на определени храни като средство за лечение на често срещани заболявания. Кой не би предпочел парче натурален шоколад пред скъпото и потенциално опасно лекарство с често непредвидими странични ефекти? Не бива да забравяме, че за разлика от лекарствата, здравословните храни носят комплексна полза на организма.

Посланието на foodpanda е, че храната е не само източник на удоволствие, но и на здраве. Ето защо Ви предлагаме рецепта за един лесен и здравословен кекс.

Морковен кекс" - Трудно ви е да повярвате, че този ароматен кекс е направен изцяло от полезни съставки. Той е сочен, вкусен и се "изпарява" бързо от чинията.

Продукти:

½ чаша ябълков сос

2/3 чаша гранулирана захар

2 бр. яйца

1 бр. ванилия

1 ¼ чаши пълнозърнесто брашно за сладки

1 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. канела

½ ч.л. сол

1 ½ чаши настъргани моркови

½ чаша натрошени орехи

30г.нискомаслена сметана/сирене

2 с.л. нискомаслено мляко

2-3 с.л. захар за декорация

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете с мазнина кръгла тава. В малка купа разбийте ябълковия сос, захарта, яйцата, олиото и ванилията.

Смесете брашното, содата, канелата, солта. Направете кладенче в средата и изсипете сместа с ябълковия сос, след което разбъркайте съставките. Добавете морковите и орехите. Изсипете тестото в тавата.

Печете около 35 минути. Извадете и оставете да изстине за около 10 минути.

Междувременно в малка купа разбийте сиренето/сметаната и млякото до пълното им смесване. Добавете 2 супени лъжици захар и разбийте до получаване на гладка смес. Поставете кекса в чиния за сервиране и залейте с глазурата.