Имаме различни цветове на косата – черна, кестенява, руса и червена. Но нямаме естествено синя и зелена коса. Ето защо това е така.

Очите са се появили на Земята преди около 600 милиона години. Дотогава живите организми само са усещали слънчевата енергия.

Цветовете при животните са се развили с помощта на различни еволюционни инструменти. Жълтото, червеното, оранжевото идват от каротиноидите в храната. Например червеното на птицата кардинал идва от насекомите и плодовете, с които се храни. Фламингото абсорбира каротеноиди от водораслите и малките животни, за да получи розов цвят.

Ако си смела, направи си цветни кичури (ВИДЕО)

Синият цвят обаче не се абсорбира толкова лесно, колкото други пигменти в природата. Затова животните са развили физически структури, които да отразяват светлината точно по правилния начин.

цвят на косата
ThinkStock/Getty Images

Човешката кожа използва пигментация, за да създава комбинации от различни нюанси на кафявото, червеното и жълтото, но не и синьо и зелено.

Звездни трансформации: промяна на прическата - различна визия (ГАЛЕРИЯ)

Например жабите са имали еволюционна необходимост от зелен цвят, за да се крият в тревите, но не могат да го произведат. Затова при тях се е развил жълт пигмент със син структурен цвят, за да се получи нужното зелено.

Защо косата ни побелява? (ВИДЕО)

Хората, както останалите бозайници и повечето гръбначни, по стечение на различни еволюционни фактори, не са имали нужда от синьо. Затова и хората нямат сини коси.

цвят на косата
ThinkStock/Getty Images


И още:

Цветът на косата няма връзка с интелекта и характера

19 любопитни факта за блондинките и русите коси

Създадоха боя за коса, променяща се от климатични фактори

Ако нямаш време сутрин – нужни са ти 5 минути за супер коса (ВИДЕО)

Убийствена мода: Най-болезнените трикове за красота в историята (СНИМКИ)

Ужасните модни тенденции, които жените и мъжете трябва да забравят (СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук