/ Thinkstock/Getty Images
Боя за коса, която се променя в зависимост от светлината и температурата бе създадена от Лорен Боукър, основателката на компанията The Unseen. В модните среди тя е известна като Алхимичката.

Тя е създателка на т.нар. реактивна мода. Нейната технология е създала мастила, съединения и покрития, които реагират на светлина, температури и влажност.

Най-новият продукт Fire e боя за коса. FIRE е проектиран да бъде "отзивчив" на температурните колебания и се предлага в няколко цветови гами - от яркочервено до фините пастели.

Багрилото е създадено така, че реагира на терморегулацията на човешката кожа и при химическата реакция настъпва промяна на цвета в отговор на определени стимули - промени в околната среда. Когато температурата падне или се вдигне, молекулите на въглеродна основа на ядрото на боята огъня претърпяват реакция.

Над определена температура една от молекулите, която е свързана с въглерод, е по-стабилна от другите, така реакция произвежда молекула с малко по-различен абсорбция на светлина, създавайки по този начин различен цвят.
 

Thinkstock/Getty Images


Известно е, че боите за коса могат да съдържат множество дразнещи и токсични химикали, водещи до увреждане на коса с течение на времето или дори увреждане на кожата на главата.

Лорен Боукър се е опитал да смекчи токсичността във FIRE с помощта на "по-малко токсични съставки". Дразнителите във формулата са неутрализирани чрез процес на полимерни стабилизация, в които вредните молекули са увити в полимерни вериги, така че да се намали отрицателното им въздействие.
БТА