Разкриха кои диети са по-безвредни и ефикасни
Разкриха кои диети са по-безвредни и ефикасни / Thinkstock/Getty Images

Нисковъглехидратните диети, като диетата на Аткинс, диетата Саут бийч и палео диетите, вероятно са по-ефикасни за намаляване на телесното тегло в сравнение с нискомаслените диети, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Те разкриват, че що се отнася до намаляването на телесното тегло, нисковъглехидратните диети имат малко предимство пред нискомаслените и са относително безвредни в краткосрочен план.

Жените на диета изпитват по-силно желание за секс

Медици от болницата Мейо в Аризона анализирали резултати от проучване, извършено от януари 2005 г. до април 2016 г., като фокусирали вниманието си върху евентуални странични ефекти от въпросните диети и безвредността им. Установено било, че по време на едни и същи 6-месечни периоди подложените на нисковъглехидратна диета участници загубили с 1,2-4 кг повече от телесното си тегло в сравнение с онези, които били подложени на нискомаслена диета.

Ударните диети не осигуряват дългосрочно отслабване

"Заключихме, че краткосрочните нисковъглехидратни диети са безвредни и могат да допринесат за намаляване на телесното тегло", заяви ръководителката на изследването д-р Хедър Фийлдс.

Зърнените храни трябва да присъстват все по-малко в менюто, с какво да ги заменим?

Не се споменава източникът на поглъщаните в рамките на нисковъглехидратната диета протеини и мазнини. Учените не открили негативен ефект върху кръвното налягане, нивото на кръвната захар и холестерола в краткосрочен план в сравнение с другите диети.

Кои диети са опасни за здравето?

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Osteopathic Association.

Източник: БТА