Кои диети са опасни за здравето?
Кои диети са опасни за здравето? / ThinkStock/Getty Images

Създаването на хранителен режим, беден на мазнини и холестерол, може да има „ужасни последствия за здравето", предупреждава доклад на неправителствени организации.

В своя текст британският Национален форум за затлъстяването и Организацията за сътрудничество за общественото здраве призовават за „основно преразглеждане" на настоящите съвети за здравословно хранене, пише британският в. „Индипендънт".

Според двете организации диетите, бедни на мазнини, не успяват да се справят с проблема с наднорменото тегло на британците. В своя доклад те призовават за завръщането към храни като месото, рибата и млечните продукти, както и към консумация на полезни мазнини като тези в авокадото.

Най-големите лъжи и митове за диетите

„Яденето на мазнини не ви прави дебели", се посочва в доклада, който също така обвинява здравните органи в сътрудничество с хранителната индустрия.

Според текста наситените мазнини не причиняват сърдечни болести. В същото време пълномаслените продукти като мляко и сирене всъщност предпазват сърцето.

Преработените храни с ниско съдържание на мазнини или холестерол трябва да бъдат избягвани, а болните от диабет тип 2 трябва да консумират богати на мазнини храни, вместо такива, в чиято основа са въглехидратите.

В доклада също така се посочва, че е необходимо захарта да бъде избягвана на всяка цена, хората не трябва да броят калориите при хранения, а идеята, че спортуването може да замести здравословния хранителен режим е мит.

„Най-естествените и хранителни продукти - месо, риба, яйца, млечни продукти, ядки, семена, маслини авокадо, съдържат наситени мазнини. Продължаващата демонизация на естествените мазнини кара хората да се отдръпват от високо хранителни, полезни и помагащи за здравето храни", се казва още в доклада на организациите.

Източник: БГНЕС