/ iStock/Getty Images
Мнението е на командира на морските спецчасти
При "тюлените" се научават неща, които не дава никоя друга школа или училище, каза днес пред репортер на БТА командирът на специалните части на Военноморските сили кап. II ранг Михаил Арабаджиев.

Според него формированието "Тихина" предлага подготовка по дейности, атрактивни за младите хора - скокове с парашут, водолазна работа, алпинизъм, участия в национални и международни учения и мисии. Най-важното за тези, които кандидатстват за работа при нас, е да са отдадени на това, което правят, и да обичат родината си, посочи Арабаджиев. Според него работата на елитните морски бойци е доказателство, че армията е призвание, а не просто професия, в нея се служи със сърце, с готовност за поемане на рискове в името на дълга.

Като общество трябва да настройваме младите хора да бъдат патриоти и да служат на родината си, допълни Арабаджиев. Неговото лично мнение е, че родолюбието е в сърцата на новите поколения. На въпрос дали днес заплатата не е най-определящият фактор, командирът на "тюлените" посочи, че за бойците, които ръководи, парите не са всичко.

iStock/Getty Images

За холивудските продукции, свързани с дейността на "тюлените", Арабаджиев с усмивка посочи, че всяка професия има нужда от реклама. По думите му най-важното е, че хората, които служат в "Тихина", са достойни мъже и могат да работят в екип, с готовност да се жертват за другарите си.

"Адската седмица" я има само в шестмесечния курс на подготовка на "тюлените" в САЩ, в България процесът е по-различен, но не е по-малко интензивен и натоварващ, допълни Арабаджиев. По думите му, точно високите физически изисквания са основната причина при "тюлените" да няма жени. Младите трябва да знаят, че не е достатъчно да влязат в редиците на "Тихина", истинската работа и подготовка всъщност започват след това, каза Арабаджиев. Според него дали кандидатите ще са на 18 или на 25 години, няма чак такова значение, а е по-скоро до характер и желание.

Командирът на "тюлените" уточни, че най-възрастният мъж под неговото командване е на 46 години, а се е пенсионирал само преди три месеца.

iStock/Getty Images

Представители на "Тихина" вчера участваха в демонстрации по освобождаването на превзет от терористи плавателен съд, част от кампанията на Министерство на отбраната "Бъди войник" във Варна. В рамките на инициативата бе отворен за посещения минният ловец "Цибър", показана беше и военна техника.
БТА