Свинската мас е била част от битието на българите в миналото. В последните години обаче тя не се радваше на особена почит и беше синоним на нездравословна храна. Смяташе се, че е вредна, защото съдържа много холестерол и вреди на кръвоносните съдове и сърцето. Днес тя отново се завръща в пълния си блясък. Ето 5 причини да изберем свинската мас:
Понижава холестерола
Специалисти твърдят, че тя съдържа мононенаситени мазнини, които понижават холестерола и е по-полезна от маслото. А сравнена с маргарина и другите хидрогенизирани мазнини, свинската мас си е направо здравословна.
Тя е един от най-богатите източници на витамин D. Една супена лъжица свинска мазнина съдържа 1000 IU витамин D.
ThinkStock/Getty Images
В кулинарията
В кулинарията е незаменима за милинки, тутманици, ястия с кисело зеле, както и за някои сладкиши. В много сладкарски рецепти се препоръчва тестото да бъде приготвено с мас.
При здравословни проблеми
В миналото се е използвала при настинка, също така са мазали бебетата против подсичане. В свинската мас се съдържа олеинова киселина. Редовната консумация на тази киселина може да помогне да се почувстваме по-добре при депресия и стрес.