/ ThinkStock/Getty Images
Свинската мас е била част от битието на българите в миналото. В последните години обаче тя не се радваше на особена почит и беше синоним на нездравословна храна. Смяташе се, че е вредна, защото съдържа много холестерол и вреди на кръвоносните съдове и сърцето. Днес тя отново се завръща в пълния си блясък. Ето 5 причини да изберем свинската мас:

Понижава холестерола

Специалисти твърдят, че тя съдържа мононенаситени мазнини, които понижават холестерола и е по-полезна от маслото. А сравнена с маргарина и другите хидрогенизирани мазнини, свинската мас си е направо здравословна.

Свинската мас е по-полезна от маслото

Източник е на витамин D

Тя е един от най-богатите източници на витамин D. Една супена лъжица свинска мазнина съдържа 1000 IU витамин D.

Свинската мас е по-полезна от маслото
ThinkStock/Getty Images

В кулинарията

В кулинарията е незаменима за милинки, тутманици, ястия с кисело зеле, както и за някои сладкиши. В много сладкарски рецепти се препоръчва тестото да бъде приготвено с мас.

При здравословни проблеми

В миналото се е използвала при настинка, също така са мазали бебетата против подсичане. В свинската мас се съдържа олеинова киселина. Редовната консумация на тази киселина може да помогне да се почувстваме по-добре при депресия и стрес.

Най-големите митове за здравословното хранене, в които все още вярваме

В козметиката

Маста се завръща и в козметика. Днес участва в много маски за коса. А някои бременни жени и досега я използват, за да предотвратят появата на стрии.

И още:

Кокосовото масло е „чиста отрова“, твърди професор от Харвард

Пет храни, незаслужено набедени за вредни (ВИДЕО)

Диетоложка отхвърли популярни препоръки за здравословното хранене

Диетите без мазнини са опасни за здравето

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук