Свинската мас е по-полезна от маслото
Свинската мас е по-полезна от маслото / ThinkStock/Getty Images
Свинската мас е по-полезна от маслото, защото съдържа мононенаситени мазнини, които понижават холестерола, твърди британска диетоложка, цитирана от в. "Дейли мейл".

Днес е полезно, утре – вредно: 9 мита за здравословното хранене

Маста обаче е здравословна само ако е фермерска и не съдържа хидрогенирани мазнини, каквито обикновено се добавят в индустриално произвежданите продукти, предлагани в супермаркетите.

Свинската мас е по-полезна от маслото
Свинската мас е по-полезна от маслото ThinkStock/Getty Images

Затова е добре купувачите да четат етикетите, препоръча Джо Травърс от Британската асоциация на диетолозите.

Мазнините подобряват усвояването на осем полезни съставки в зеленчуците 

В много сладкарски рецепти тестото става по-пръхкаво, ако бъде приготвено с мас. Маслото обаче осигурява по-добър вкус и цвят.

Маслото обаче осигурява по-добър вкус и цвят
Маслото осигурява по-добър вкус и цвят ThinkStock/Getty Images

Маста, която е традиционен продукт, изпадна в немилост през 50-те години на миналия век. Тогава изследвания свързаха наситените мазнини в нея със сърдечносъдовите заболявания.

Пет храни, незаслужено набедени за вредни (ВИДЕО)

Освен това тя е по-калорична - съдържа 20 процента повече калории от маслото. Маста обаче е един от най-богатите източници на вит. D - с 50 процента повече от маслото. 

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА