Мазнините подобряват усвояването на осем полезни съставки в зеленчуците
Мазнините подобряват усвояването на осем полезни съставки в зеленчуците / ThinkStock/Getty Images
Учени съветват да слагаме повече олио или зехтин в салатата, защото така витамините се усвояват по-добре, съобщи Интернешънъл бизнес таймс.

Ефектът може да се постигне и с други източници на мазнини, като ядки и сирене. Оптималното количество е 32 гр мазнина, което е равно на две супени лъжици.

Задължително белете кората на плодовете и зеленчуците

Мазнините подобряват усвояването на осем полезни съставки, сред които витамините А, Е и К, които предпазват от рак и подобряват зрението.

Доматът – плод или зеленчук?

При двойно количество мазнина се удвоява и усвояването на витамини.

При двойно количество мазнина се удвоява и усвояването на витамини
При двойно количество мазнина се удвоява и усвояването на витамини ThinkStock/Getty Images

Според предишни изследвания олиото подобрява усвояването на ликопена от доматите и бета-каротина от морковите.

Разкриха защо доматите губят вкуса си в хладилника

Изследването за усвояването на хранителните съставки е извършено от учени от университета на Айова. Те са работили с 12 жени, като са им давали салати с 0, 2, 4, 8 или 32 гр соево олио, добавено към соса.

Полезните вещества в плодовете и зеленчуците, които изхвърляме

Максимално усвояване на полезните съставки имало при 32 гр мазнина. 
БТА