Задължително белете кората на плодовете и зеленчуците
Задължително белете кората на плодовете и зеленчуците / ThinkStock/Getty Images
Задължително белете кората на плодовете и зеленчуците
85249
Задължително белете кората на плодовете и зеленчуците
Задължително белете кората на плодовете и зеленчуците
  • Задължително белете кората на плодовете и зеленчуците
  • Задължително белете кората на плодовете и зеленчуците

С наближаването на пролетта свежите и зелени салати може да ни излязат и по-солени, и по-нитратни. За това предупреждават не само потребители, които все още купуват на по-високи цени пресните зеленчуци, но и експертите, които следят за качеството на храните.

От Българската агенция по безопасност на храните започнаха проверки на всички свежи плодове и зеленчуци по складове, борси, магазини и пазар. Проверките са насочени главно за наличието на пестициди в храната.

Проверяват плодове и зеленчуци за пестициди

Задължително измивайте добре зеленчуците и плодовете, преди да ги сложите на масата. Ябълките и цитрусите измивайте с повишено внимание и задължително белете кората, защото именно там се съдържат над 80% от пестицдиде. Тези и други съвети даде в интервю за Дарик заместник изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните инж. Антон Величков:

Учени установиха какво причинява кафявите точки по ябълките

"Във вкъщи стриктно изпълнявам тези похвати, които съм научил в университета - обилно измиване с вода на всички продукти. Дълбоко се изрязват корите на плодовете и зеленчуците, тъй като по този начин близо 80% от пестицидите отпадат, ако има такива. Ако се изяде ябълката с кората, която по принцип е много полезна, вероятността да е третирана с нещо е много голяма".

Все пак без пестициди модерното земеделие не може да съществува, тайната обаче е в количеството и информираното използване.

Полезните вещества в плодовете и зеленчуците, които изхвърляме

"Ще ви дам пример с маната - болест по картофите в един по-стар период от време е довела до изселването на ирландците. Картофените посеви в Ирландия са били нападнати от болестта мана по картофите. В рамките на няколко седмици загива почти цялата реколта от картофи в Ирландия. Заболяванията са сериозни неща, за това използването на пестицидите и на средствата за болестите в съвременното земеделие е абсолютно задължително", добави Величков.

Проверките на агенцията продължават. Ако станете жертва не недобросъвестни търговци, можете да подадете сигнал на горещия телефон на БАБХ - 0700 122 99.