Повърхностната вода, образувала се в края на сезона на растежа, е причина за малките петната, които се появяват по кората на много сортове ябълки, установиха германски учени, цитирани от ЮПИ.
Малките кафяви точки са по-скоро козметичен дефект, но намаляват цената на ябълките на пазара. Те се дължат на смъртта на индивидуални епидермални и хиподермални клетки. Това е резултат от микроатаки по кората на плода.
Резултатите от еспериментите на учените от университета в Хановер показаха, че ябълките, които се поддържат сухи през целия сезон на растежа, са с най-малко кафяви точки. Водата в началото на сезона няма никакъв ефект, затова пък дъждовете в края му подпомагат образуването им. Риск от кафяви точки има и при късно прибиране на реколтата.
Според предишни изследвания кафяви точки по ябълките се появяват, ако плодовете са лошо оцветени заради къса корона, ако годината е била дъждовна или ако реколтата е прибрана късно.
Новите данни показват, че най-големият виновник са дъждовете в края на сезона.
Източник: БТА