Д-р Карин Майкълс зааяви, че кокосовото масло е една от най-лошите храни, които човек може да яде
Д-р Карин Майкълс зааяви, че кокосовото масло е една от най-лошите храни, които човек може да яде / ThinkStock/Getty Images
Харвардски професор нарече кокосовото масло "чиста отрова", защото съдържа много нездравословни наситени мазнини, съобщи в. "Индипендънт".

Най-полезните мазнини за готвене и салати
 
Д-р Карин Майкълс, професор в училището по обществено здравеопазване "Т. Х.Чан" в Харвард и директор на Института по профилактика и туморна епидемиология към Фрайбургския университет заяви, че кокосовото масло е "една от най-лошите храни, които човек може да яде".

Д-р Карин Майкълс зааяви, че кокосовото масло е една от най-лошите храни, които човек може да яде
Д-р Карин Майкълс зааяви, че кокосовото масло е една от най-лошите храни, които човек може да яде ThinkStock/Getty Images

Това е така заради вредите, които наситените мастни киселини могат да нанесат на тялото, обяснява д-р Майкълс и допълва, че кокосовото масло е много по-лошо от маста например.

Свинската мас е по-полезна от маслото

Твърдението противоречи на общоприетото схващане, че кокосовото масло е много полезно, дори че е "суперхрана", която може да се използва като съставка на всякакви ястия.
Миналата година Американската асоциация за сърдечно здраве коригира насоките си за наситени мастни киселини, като тези в кокосовото масло, като препоръча те да бъдат заменяни с ненаситени.

Вижте още разбити митове за здравословното хранене:

Учени откриха грешка в препоръките за здравословно хранене

Днес е полезно, утре – вредно: 9 мита за здравословното хранене

Диетоложка отхвърли популярни препоръки за здравословното хранене

Пет храни, незаслужено набедени за вредни (ВИДЕО)

Истини и митове за здравословното хранене

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
ThinkStock/Getty Images