От прясно изпечен геврек, потопен в меласа и поръсен със сусам, до печени кестени - по улиците на Истанбул ще откриете най-разнообразна храна, която ще изненада приятно вкусовите ви рецептори.

Ето някои от най-добрите варианти за улична храна в Истанбул:

Балик екмек

Балик екмек е една от най-популярните закуски в Инстанбул. Тя представлява пържено парче риба, завито в турски хляб и свежа маруля за допълнение. Използват се различни видове риба, така че избора оставяме на вас. Местните смятат балик екмек за перфектна вечеря или следобедна закуска.

Балик екмек
ThinkStock/Getty Images

Кокореч

Турците казват за кокореча, че е легендарна мазна закуска, която е точно за сутрините, в които сте прекалили с алкохола. Кокореч всъщност са агнешки черва, печени на шиш и поставени в хлебче. Могат да бъдат намерени навсякъде в Истанбул.

Кокореч
ThinkStock/Getty Images

Мисир

Мисир е така добре познатата ни печена и варена царевица. Може да видите търговци да я продават навсякъде покрай многобройните истанбулски мостове и улички. Интересното е, че местните предлагат мисир само през лятото.

Мисир
ThinkStock/Getty Images

Кестане

Е, когато дойде зимата в Истанбул, търговците вадят печените кестени или по точно кестане. Те не се различават особено от кестените, които се предлагат в България, освен че в южната ни съседка често ги пекат с други ядки, за да придобият аромата им.

Няколко правила за правилно хранене през лятото (ВИДЕО)

Симит

Турският симит е добре познат и у нас – можем да го наречем „балкански бейгъл“ . Симитът е една от най-популярните улични храни в Истанбул и представлява геврек, потопен в меласа и поръсен със сусам. В зависимост от предпочитанията може да се предлага с шоколад или сирене.

симит
ThinkStock/Getty Images


И още:

Бързата храна е пълна с фталати

Специалист: Секс и чесън ни спасяват в жегите

Как да се храним здравословно през лятото

На какви храни да наблегнем в жегата?