Една храна днес минава за много полезна, утре обаче може да се окаже опасна за здравето. Мислим си, че знаем всичко за храненето и готвенето, но се оказва, че голяма част от нещата са просто мит. Какво да ядем и да пием?

Може да останете изненадани от повечето любопитни факти. Вижте ги:

Добавянето на сол помага водата да заври по-бързо

Чувате го навсякъде – от любители до професионални готвачи.

Всъщност количеството сол, което е нужно за осезаема разлика, би направило храната негодна за ядене.

Десет храни с магически сили

Храните с по-малко мазнина са по-полезни

Без мазнина човешкото тяло не може да абсорбира хранителните вещества. Яденето на правилните мазнини, в правилния момент всъщност помага за намаляване на холестерола и теглото.

Млечните продукти са полезни за костите

Много хора смятат, че млякото и млечните продукти са най-добрите източници на калций сред храните. Въпреки че в млечните продукти има калции, в зеленчуците той е много повече.

Седем уж истини за здравето ни

Яйцата увеличават холестерола

Холестеролът идва от някои наситени мазнини и трансмазнините. В яйцата има много малко наситени мазнини и никакви трансмазнини. Ако се лишавате от яйца, се лишавате от 13 важни витамина и минерала.

Обгарянето на месото запечатва соковете в него

Всеки готвач се бори за възможно най-сочната пържола. Обгарянето в началото не прави месото по-сочно, а точно обратното - изсушава го. Не го прави по-сочно, но го прави по-вкусно.

Яденето късно вечер не е полезно

Дали ядете в 8 часа вечерта или в 11 часа храната си е храна и няма как магически да се превърне в мазнини. Вярно е, че метаболизмът се забавя през нощта, но разликата не е толкова драстична. За хората, които си лягат късно вечерта, даже е вредно да се хранят по-рано, защото на практика пропускат хранене.

Виното е полезно, а останалият алкохол не е

Всеки вид алкохол може да бъде и полезен и вреден. Това зависи от количеството, което изпивате. След втората чаша всички видове алкохол имат повече негативи, отколкото позитиви.

Още по темата за храните и храненето:

Истини и митове за здравословното хранене

Пет лечебни храни за здрав стомах

Как да се храним по-здравословно, но без да се стараем много?

Седем уж истини за здравето ни

Днес е полезно, утре – вредно: 9 мита за здравословното хранене