Диета от 5 хранения дневно за здравословно хранене през лятото препоръчва д-р Мария Николова, специалист по хранене и диететика в катедра Хигиена, медицинска екология и хранене към Медицински университет, София.
Най-важното е ежедневно да се приемат по 2-2,5 литра вода, фреш, чай, кафе или мляко през деня.
За набавянето на протеини в организма пък специалистката препоръчва конумацията на риба, морски дарове и птиче месо, като приготвянето им трябва да става на пара или във фурната, без да се пържат.
Д-р Николова съветва наситените мазнини (червено месо, пълномаслени сирена и краве масло) да бъдат заменени със зехтин, сурови ядки и семена
Приемайте храни, източници на антиоксиданти – като зелени чай, зеле, броколи, чесън, лук, праз. Натуралните антиоксиданти укрепват имунната система и я правят устойчива на вируси и инфекции, забавят процеса на стареене на кожата и подпомагат зрението, обяснява д-р Николова.
Освен това е необходимо да се консумират ежедневно пълнозърнест хляб, кафяв ориз, овесени ядки и трици.
Освен правилното хранене, не бива да забравяме движението-ходете пеша, изкачвайте стълби или спортувайте по 30 минути два пъти седмично. Спортът ни зарежда с положителни емоции и хормони на щастието, прави ни по-работоспособни, здрави и красиви, каза още специалистът.
Ежедневно консумирайте поне 500 гр. плодове и зеленчуци. Избирайте различни по цвят – зелени, жълти, оранжеви, червени, тъмно червени, както и бобови храни –чудесен източник на пълноценен белтък, разтворими фибри и бавноусвоими въглехидрати.
Наслаждавайте се на храната. Хранете се бавно и с удоволствие. Отделяйте поне 30 минути за хранене в приятна обстановка. Това допринася за доброто храносмилане и по-бързото засищане с по-малко храна. Избягвайте да се храните докато работите или сте в движение, съветва д-р Мария Николова.