/ ThinkStock/Getty Images
Хората, които се хранят навън, са с по-високи нива на токсични химикали, наречени фталати, в сравнение с онези, които консумират домашно приготвена храна, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Фталати се съдържат в пакетирани и преработени храни.

Колко вредни са трансмазнините? (ВИДЕО)

Учени от университета "Джордж Вашингтон" и Калифорнийския университет в Бъркли установиха, че хората, които консумират повече бързи закуски или ястия в ресторанти и кафенета, са с близо 35 на сто по-високо ниво на фталатите в сравнение с онези, които заявяват, че сами готвят консумираната от тях храна.

"Изследването навежда на мисълта, че домашно приготвената храна е по-малко вероятно да съдържа голямо количество фталати - химикали, свързани с проблеми с плодовитостта, усложнения при бременност и други здравни проблеми - заяви Ейми Зота от университета "Джордж Вашингтон". - Резултатите показват, че храненето навън е важен и подценяван досега източник на излагане на фталати."

Някои опаковки за бързи закуски съдържат вредни вещества

Изследването за пръв път сравнява излагането на фталати при хора, които заявяват, че се хранят навън, и при онези, които е по-вероятно да консумират домашно приготвена храна.

Били изследвани данни за 10 253-ма участници на 6 и повече години между 2005 г. и 2014 г. Те били запитани какво са консумирали 24 часа преди да бъдат интервюирани. Около 61 на сто от участниците отговорили, че предишния ден са се хранили навън. Тогава им били взети проби от урината. Било констатирано значително повишаване на нивото на токсините у участниците от всички възрастови групи, които са се хранили навън. То било с 55 на сто по-високо у тийнейджърите, които консумирали ястия в ресторанти. Някои храни, като чийзбургери и сандвичи, са с 30 на сто по-голямо съдържание на фталати, ако са купени в ресторанти или кафенета.

хамбургер картофи кола
Thinkstock/Getty Images

Храните, от които трупаме най-много килограми

"Бременните, децата и тийнейджърите са по-уязвими към токсичния ефект на влияещите върху хормоните химикали - отбелязаха учените. - Затова е важно да се открият пътища да се ограничи излагането им на тези химикали."

Резултатите от изследването са публикувани в Environment International.

Още по темата за храните и здравето:

Пет големи вреди, които ни нанасят преработените храни

Как да създадем здравословни хранителни навици у децата

Седем уж истини за здравето ни

Митове за храните, в които вероятно вярвате (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА