Непромокаемите опаковки за пици, хамбургери и други продукти за бързо хранене съдържат съставки, малка част от които са потенциално вредни за здравето
Непромокаемите опаковки за пици, хамбургери и други продукти за бързо хранене съдържат съставки, малка част от които са потенциално вредни за здравето / Thinkstock/Getty Images
Непромокаемите опаковки за пици, хамбургери и други продукти за бързо хранене съдържат съставки, малка част от които са потенциално вредни за здравето, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Проучвания с хора навеждат на мисълта, че веществата перфлуороалкил и полифлуороалкил, използвани, за да може опаковъчната хартия и картон да станат непромокаеми, са свързани с проблеми в детското развитие, намаляване на плодовитостта, увеличения риск от рак и заболявания на щитовидната жлеза.

Fast Food по света (ВИДЕО)

Предишни изследвания показаха, че тези вещества могат да попаднат в храни, поставени в подобни опаковки.

Сега са тествани над 400 проби от опаковки от 27 вериги ресторанти за бързо хранене в САЩ. Оказало се, че в близо половината от хартиените опаковки и 20 на сто от картонените има отличителен маркер за флуорирани вещества, използвани, за да може мокети да не се зацапват с петна, тигани и тенджери да са с незалепващо покритие и дрехи да станат непромокаеми.

Опасни ли са пластмасовите бутилки и опаковки?

"Изследвания свързаха тези продукти с редица здравни проблеми и затова е обезпокоително, че много хора са изложени на потециален риск", заяви един от авторите на изследването Лоръл Шейдър от института Сайлънт спринг в Масачузетс.

Резултатите от изследването са публикувани в Environmental Science and Technology Letters.
БТА