Можем ли да предпазим мозъка си от преждевременно стареене? Според учените къпините, боровинките и ягодите намаляват упадъка на когнитивните способности, който настъпва с възрастта. Това са познавателните способности, знание, познание или компетенция. Когнитивните умения или способности се поддържат от специфични невронни мрежи.

Трите плода имат високо съдържание на флавоноиди.

Флавоноидите са мощни антиоксиданти, които също така помагат за намаляването на възпалителните процеси в организма. Проучването е проведено с данни, обхващащи 121 700 жени, които са проследени в продължение на десетилетия.

плодове
iStock/Getty Images

Според д-р Елизабет Девор, автор на изследването, застаряването на населението прави все по-важни здравословните проблеми, пред които е изправена тази възрастова група.

Седем неверни, но много популярни мита за деменцията

Резултатите от проучването показват, че високият прием на тези плодове подмладява мозъка с две години и половина или намалява когнитивното стареене.

Боровинките по-специално имат мощен ефект върху здравето на мозъка. Едно скорошно изследване изучава ефектите на концентрирания боровинков сок.

Мозъкът старее по-бавно, ако се чувстваме по-млади

Възрастните хора, които пиели сок от боровинки, имали по-добро кръвообращение, по-добра мозъчна активност и по-силна работна памет. Това се дължи на високото съдържание на флавоноиди в боровинките.

Ягодите също имат доказан предпазващ ефект, както и орехите.

плодове
iStock/Getty Images

И още:

Учени изброиха кои са най-полезните продукти за мозъка

Кофеинът пази от деменция

Цитрусовите плодове предпазват мозъка от увреждания

Три от най-ценните храни за мозъка (ВИДЕО)

Диетата на викингите е най-полезна за мозъка