Стимулирайте мозъка с яйца за закуска, съветват учени
Стимулирайте мозъка с яйца за закуска, съветват учени / ThinkStock/Getty Images

Финландски учени ни съветват, ако искаме да стимулираме функциите на мозъка, да консумираме при всяка възможност яйца за закуска, пише в. "Дейли мейл".

По-рано специалистите не гледаха с добро око на тези продукти, тъй като ги свързваха със сърдечните инфаркти и повишаването на кръвното налягане. Те бяха сочени с пръст и при рисковете от деменция.

Предстои ви напрегнат ден? Яжте яйца на закуска

Но най-ново проучване на финландски специалисти стигна до извода, че консумацията на яйца доста слабо влияе върху нивата на холестерол в кръвта. Те проучили задълбочено хранителния режим на 2 497 мъже на възраст между 42 и 60 години, които нямали диагностицирано заболяване, свързано със загуба на паметта.

За период от 22 години 337 от тях развили неврологични заболявания, като повечето от тях страдали от Алцхаймер. Една трета от заболелите носели гена APOE4. Той е познат рисков фактор за развиване на деменция и на сърдечносъдови болести.

Добра памет? Само с три хранения

Според автора на изследването Жирки Фиртанен от университета в Източна Финландия нито холестеролът, нито консумацията на яйца били свързани с повишения риск от болестта на Алцхаймер и деменция. Напротив, консумацията на яйца показала по-добри показатели на изследваните при невро-психологичните тестове на фронталния лоб на мозъка.

От направените изследвания проличало, че хранителният режим с честа консумация на яйца в никакъв случай не повишава риска от разстройства на паметта дори при хора, които са генетично предразположени към тях.

Бъркани яйца срещу сънливост

Тези продукти стимулират положително мозъчната дейност. В едно голямо яйце се съдържат 6 грама висококачествен протеин и антиоксидантите лутеин и зеаксантин, съдържащи се в жълтъка. Яйцата са богати и на витамините Е, D и A. Витамин Е намалява риска от повторен сърдечен удар при хора със сърдечносъдови заболявания, а лутеинът помага на артериите да се предпазят от запушване. Консумирането само на едно яйце дневно намалява риска от инсулт с 12 процента.

Източник: БТА