кафе
кафе / Thinkstock/Getty Images
Учени от университета на Индиана в Блумингтън откриха 24 съставки, стимулиращи производството на мозъчен ензим, който може да осигури защита срещу деменция, съобщи ЮПИ.

Ензимът NMNAT2 е открит от екип от университета през 2016 г. Той защитава невроните от стреса и участва в борбата с протеини, известни като tau. Те се натрупват под формата на плаки в мозъка и са свързани с развитие на невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер, на Паркинсон, на Хънтингтън и амиотрофичната латерална склероза.

Кафето предпазва черния дроб от болести

"Получените резултати могат да допринесат за разработване на лекарства, които увеличават нивата на ензима в мозъка, създавайки химична преграда срещу ефекта от невродегенеративни заболявания", заяви проф. Хуейчън Лу от университета. Учените изследвали над 1280 съставки, за да открият онези от тях, които имат потенциала да повлияят върху производството на NMNAT2.

Кафето не е вредно, твърдят от СЗО
 
Били идентифицирани 24 съставки, които могат да увеличат производството му. Една от тях е кофеинът. Той изглежда подобрява свързаните със запаметяването функции у мишки, които са генномодифицирани, за да бъдат произведeни високи нива на допринасящите за развитие на деменция протеини tau. Освен това било констатирано, че мишки, които са генномодифицирани, за да произведат протеини tau, са с по-ниски нива на NMNAT2.

В какви количества е полезно кафето

Увеличаването на познанията за "пътечките" в мозъка, които са естествена причина за намаляване на нивата на въпросния протеин, е толкова важно, колкото идентифицирането на съставките, които могат да изиграят роля в бъдеща терапия срещу тези заболявания, отбелязаха учените.

Кафето мирише на дим, пръст, гнило зеле и котка

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.
БТА