Голямо британско изследване установи, че кафето предпазва черния дроб от много болести, включително от омазняване, фиброза и цироза, съобщи в. "Дейли мейл".
До неотдавна специалистите предупреждаваха да не се прекалява с кафето, защото то може да причинява рак. Миналата седмица обаче Световната здравна организация изтегли предишното си предупреждение за връзка между кафето и рак на пикочния мехур и каза, че ароматната напитка всъщност може да предпазва от някои видове рак на матката и черния дроб.
Кафето не е вредно, твърдят от СЗО
Британският тръст за изследване и борба с чернодробните заболявания публикува доклад, резюмиращ всички съществуващи изследвания по въпроса. Изводът в него е, че кафето предпазва черния дроб от стеатоза, фиброза и цироза - все тежки заболявания, които могат да имат фатален изход. Страдащите вече от тях пък могат да забавят развитието им, като пият кафе.
В какви количества е полезно кафето
Болестите на черния дроб са на трето място по причиняване на преждевременна смърт във Великобритания. Много от тях се предизвикват от злоупотреба с алкохол, но рискът се увеличава и от затлъстяването, което може да причини омазняване на органите. Друга основна причина за проблеми с черния дроб са пренасяните по кръвен път вируси, например на хепатит А, В и С.
Кафето намалява риска от множествена склероза
Специалистите не са сигурни как точно действа кафето. Известно е, че когато кофеинът навлезе в тялото, се разгражда на параксантин, който изглежда забавя разрастването на тъкани, увреждащи черния дроб. Две други съставки на кафето кахвеол и кафестол също имат предпазна роля.
Кафето мирише на дим, пръст, гнило зеле и котка
Предишни изследвания показаха, че кафето може да намали риска от множествена склероза, сърдечносъдови заболявания, паркинсонизъм и диабет тип 2.
Европейската служба по безопасност на храните препоръчва ежедневната доза кофеин да не надхвърля 400 мг, колкото се съдържат в пет чаши еспресо.
Източник: БТА