За да функционира нормално нашето тяло, то се нуждае от балансирана храна, достатъчно време за почивка и положителни емоции. Това важи в пълна сила и за мозъчните клетки, които са неизменна част от целия ни организъм.

Има храни, които стимулират мозъчната активност, засилват паметта, подобряват настроението и дори увеличават коефициента на интелигентност. Вижте кои храни са най-полезни за мозъка:

Моркови за добра памет

Оранжевият зеленчук съдържа вълшебния лутеолин. Веществото лутеолин, намиращо се в морковите спомага за намаляването на възпаленията в мозъка, настъпващи с възрастта и подобрява паметта.

Бета каротинът, съдържащ се в морковите, е мощен антиоксидант подобно на витамин С и витамин Е. Той помага за неутрализирането на свободните радикали в тялото, молекули, които увреждат основата на клетъчната структура.

Изследване, публикувано в сп. Archives of Internal Medicine сочи, че дълготрайния прием на този антиоксидант подобрява познавателните функции и намалява риска от деменция.

Добра памет? Само с три хранения

Хапването на бадеми подобрява паметта

Проучване на специалисти от университета на Илинойс в Чикаго, проведено през 2005 г., доказва, че хората, които ядат по една шепа сурови бадеми дневно в продължение на няколко месеца, са по-малко застрашени от Алцхаймер и се справят по-добре на тестове за паметта.

бадеми
Thinkstock/Getty Images

Ядките влияят благоприятно за понижаване на холестерола и високото кръвно налягане, както и за намаляване на риска от инсулт

Киви

Семената на този уникален плод са отличен източник на омега-3 мастни киселини, които са важни за работата на мозъка и умствената дейност на човека. Смята се също, че с тяхна помощ може да се предпазим от коронарна болест на сърцето, намаляват и риска от инсулт.

Още по темата:

Чипсът намалява IQ-то на децата

Пиле и яйца за добра памет

Диетата на викингите е най-полезна за мозъка

Орехите подобряват паметта

Спанакът подмладява мозъка